Google gaat fabrikanten verplichten veiligheidsupdates uit te rollen

Google gaat fabrikanten verplichten veiligheidsupdates uit te rollen

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Veiligheidsupdates

Google doet zijn best om Android steeds een stukje veiliger te maken. Eerst waren daar een paar jaar terug de maandelijkse beveiligingsupdates. Daarna volgde de introductie van Google Play Protect. Hierbij checkte Google via onder andere machine learning of apps in de Play Store schadelijk zijn. Vorig jaar werd er Project Treble geïntroduceerd waarbij grote versie-updates veel gemakkelijker doorgevoerd kunnen worden. Aangezien deze updates ook onderhuidse veiligheidsverbeteringen bevatten is dit ook van belang.

Ten slotte kwam Google dit jaar met het Android Enterprise Recommended programma. Hierbij krijgen deelnemende smartphones 3 jaar lang gegarandeerd beveiligingsupdates, binnen 90 dagen nadat deze zijn uitgebracht. Langer kenden we al Android One, waarbij maandelijkse beveiligingsupdates voor 3 jaar lang en het uitbrengen grote systeemupdates voor een periode van 2 jaar zijn vereist.

Google wil echter nog een stapje verder gaan. In een sessie over veiligheid op Android vertelde David Kleidermacher - hoofd van de veiligheidsafdeling van Android - dat Google via een contract afspraken wil maken met fabrikanten. In het filmpje hieronder vanaf 2:10 kan je zijn uitspraak terugkijken.

Kleidermacher noemt dat OEMs (fabrikanten van smarpthones) verplicht worden om regelmatig veiligheidsupdates uit te brengen.

"We’ve also worked on building security patching into our OEM agreements. Now this will really lead to a massive increase in the number of devices and users receiving regular security patches."

Fabrikanten moeten aan een aantal eisen voldoen voordat ze de apps van Google mogen gebruiken. Met name het gebruik van de Play Store is hier een belangrijke van. In de toekomst gaat Google in deze eisen vastleggen dat fabrikanten regelmatig veiligheidsupdates moeten uitvoeren. Er werden verder geen details gegeven over hoe vaak 'regelmatig' precies is en wanneer de regel ingaat. Toch is het een uitstekend idee aangezien veel meer smartphones over recentere patches zullen gaan beschikken.

Android P update installeren

Op dit moment worden veiligheidsupdates maandelijks uitgerold en is het aan fabrikanten of en wanneer ze deze doorvoeren. Google geeft fabrikanten de fixes voor de update een maand van tevoren zodat gebruikers meteen bij het publiek maken van de update deze kunnen ontvangen. Dit is de reden dat bijvoorbeeld Nokia of Essential soms al voordat de Pixel-apparaten de maandelijkse update hebben ontvangen al wel helemaal up-to-date zijn. Toch lopen fabrikanten achter met veiligheidsupdates, zoals de Consumentenbond al constateerde. Daarnaast komt het zelfs voor dat fabrikanten wel zeggen dat ze een veiligheidsupdate hebben doorgevoerd, maar dit helemaal niet zo is.

Het gaat hier dus niet om de grote systeemupdates zoals Android Oreo of Android P, enkel veiligheidsupdates. Wanneer Google de nieuwe eisen in een contract met de fabrikanten gaat doorvoeren is nog niet duidelijk, maar wij kunnen dit initiatief alleen maar toejuichen.

Bron: XDA-Developers

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk