Snelladen voor Android-telefoons
Google treedt strenger op wat betreft de vereisten voor Android-telefoons. Dat doet het bedrijf in zijn contracten voor Google Mobile Services (GMS) die het met fabrikanten sluit. Wie een Android-toestel met Google-apps en Play Store wil lanceren, moet aan die eisen voldoen. Het is voortaan verplicht dat telefoons die werken met een eigen, gepatenteerde snellaadtechnologie ook werken met de universele standaard voor usb-c-opladers: USB-PD. Dat ontdekte XDA Developers. Dergelijke telefoons die 2019 zijn gelanceerd moeten nu met USB-PD werken.
Google neemt die beslissing om te voorkomen dat third-party opladers met de USB-PD-standaard niet naar behoren werken op telefoons die een eigen snellaadtechnologie gebruiken. Dat levert problemen op voor wie een andere oplader wil gebruiken die niet standaard met zijn telefoon werd meegeleverd.
De oranje oplader van de OnePlus 6T McLaren Edition
Eigen standaarden
De meeste fabrikanten gebruiken een eigen snellaadtechnologie zoals OnePlus met de 30 watt Warp Charge 30T-snellader en OPPO met zijn 65 watt SuperVOOC-oplader. Anderzijds weten we dat Xiaomi dan weer werkt aan nog krachtigere 100 watt snellaadtechnologie. Toch kan ook USB-PD dergelijke vermogen voor snelladen aan, want de theoretische limiet voor de standaard is 100 watt. De Samsung Galaxy Note 10 Plus met zijn 45 watt snellaadtechnologie is vandaag de telefoon met het krachtigste snellaadvermogen die ook werkt met de universele standaard.
Hoewel het nu verplicht wordt om ondersteuning te bieden voor USB-PD, gaat Google de fabrikanten niet verplichten om ook dezelfde hoge vermogens voor snelladen te behalen via third-party-opladers, vergeleken met de eigen, meegeleverde snelladers.