Google verliest 10 miljard dollar: gênante fout van AI-bot Bard

Google verliest 10 miljard dollar: gênante fout van AI-bot Bard

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Googles aandeel kreeg een flinke deuk nadat de nieuwe AI-bot Bard een verkeerd antwoord heeft gegeven tijdens een demonstratie. Bard is een systeem dat Googles zoekmachine moet verbeteren. Het foutje kost het Google-aandeel ruim 10 miljard dollar aan waarde.

Oeps foutje

Niet de ruimtetelescoop James Webb, maar de Europese Very Large Telescope maakte ooit de eerste foto's van een planeet buiten ons zonnestelsel. Dat gebeurde in het jaar 2004. Zo'n fout klinkt misschien banaal wanneer een mens zich vergist, maar het breekt Google en de Bard-taalbot nu zuur op. De fout was te lezen in een demonstratievideo die Google eerder deze week heeft gedeeld (via Twitter), dat ontdekte Reuters.

Bard is Googles nieuwe AI-bot die de strijd moet aangaan tegen ChatGPT. ChatGPT is een systeem dat rechtstreekse antwoorden in volzinnen geeft op je vragen. Microsoft gaat het binnenkort integreren in Bing en Google wil daarom niet achterblijven. Microsoft en Google zien in kunstmatige intelligentie beide een potentiële goudmijn en de twee bedrijven zijn in feite een soort AI-oorlog begonnen.

De fout van 10 miljard

De fout van 10 miljard

"Haastige spoed..."

Maar "haastige spoed is zelfden goed", zo luidt het oude spreekwoord. De fout over de foto van de ruimtetelescoop kost Google aandeel niet alleen ruim 10 miljard dollar aan marktwaarde, maar heel wat consumenten, aandeelhouders en partners van Google, krijgen door de uitschuiver de indruk dat Bard momenteel veel minder ver staat dan ChatGPT.

Er heerst de vrees dat Google straks met zijn zoekmachine marktaandeel zal kwijtspelen aan Bing. Dat zou ook betekenen dat Google minder geld verdient met zijn advertentieverkoop.

Gerelateerde artikelen

Wachten op echte vergelijking

Maar zo ver zijn we nog lang niet. Het gaat om één uitschuiver van Bard en het moet ook gezegd worden dat de technologie achter ChatGPT ook nog steeds verre van perfect. De taalbot van het bedrijf OpenAI geeft indrukwekkende antwoorden, maar er zijn ook niets voorvallen waarbij ChatGPT onjuistheden schrijft of dingen verzint.

Het is wel bekend dat Bing, de zoekmachine van Microsoft, straks een nieuwere versie van het GPT-taalmodel zal gebruiken, dan degene die nu werkt in ChatGPT. Maar anderzijds heeft Google ook verklaard dat er eerst nog maanden aan Bard wordt gesleuteld alvorens iedereen het kan testen. Google begint nog maar net met de eerste fase waarbij het Bard intern test. Zodra elke gebruiker straks beide integraties kan testen, kunnen we pas een behoorlijke vergelijking maken.

Bedankt voor de tip, Patrick!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk