Google wilde gebruikers ontmoedigen om de privacy op hun telefoons aan te scherpen door de privacyinstellingen moeilijk vindbaar te maken. Dat blijkt uit documenten van het gerecht in de Verenigde Staten. Google heeft ook andere fabrikanten aangespoord om hun privacyinstellingen te verbergen.
Privacyinstellingen in Android
Google wordt ervan beschuldigd dat het bewust de privacyinstellingen diep heeft weggestopt in de menu's van Android-telefoons. Die onthullingen werden tegen Google gebruikt door de procureur-generaal van de staat Arizona in de VS.
Google werd er in die rechtszaak van beschuldigd dat het de locatiegegevens van gebruikers blijft verzamelen ook als ze er geen toestemming voor geven. Drie jaar geleden was daar een schandaal rond en Google heeft toen de omschrijvingen van zijn locatie-instellingen aangepast.
Druk op fabrikanten
In de documenten komt ook naar voren dat Google zelf experimenteerde met privacyinstellingen die makkelijk vindbaar waren, maar daarbij kwam het bedrijf tot de conclusie dat mensen ook veel meer van die instellingen gebruik gingen maken. Daarom besloot het bedrijf om de instellingen wat dieper weg te stoppen, en het heeft daar ook smartphonefabrikanten, waaronder LG, toe aangezet.

De LG Velvet. Ook LG werd ertoe aangezet om privacyinstellingen te verbergen
Verderop in de documenten staan ook transcripties met conversaties van Google-medewerkers waarin ze bespreken dat het onmogelijk is om je locatie op je telefoon te gebruiken zonder die gegevens naar Google te verzenden. Uit het gesprek blijkt de onenigheid die erover bestaat binnen het bedrijf. Jen Chai, de senior product manager die Googles locatiediensten overzag, gaf ook zelf toe volgens de documenten dat hij zelf niet begreep hoe Googles complexe privacyinstellingen met elkaar in interactie gingen.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe privacyfuncties
Google kondigde recent nieuwe privacyinstellingen aan tijdens Google I/O. Android krijgt een nieuw privacydahboard en het zal mogelijk zijn om de laatste 15 minuten van je browsegegevens te wissen op je telefoon met een druk op de knop. Onder indirecte druk van Apple heeft het bedrijf ook beslist om in de Play Store meer transparantie te geven over de manier waarop apps met de privacy van gebruikers omgaan.

Google-CEO Sundar Pichai
Maar zijn al die nieuwigheden echt van harte of enkel om critici de mond te snoeren? Wat denk jij van Googles privacybeleid? Stoor jij je in de houding van het bedrijf en de manier waarop de privacyinstellingen in Android werken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Afbeelding: Steve Rhodes, CC BY-NC-ND 2.0