Google brengt gendergelijkheid naar Translate

Google brengt gendergelijkheid naar Translate

Stijn Wanders

door Stijn Wanders

Laatst geüpdatet

Genderspecifieke vertalingen

Vertalingen voor woorden als 'sterk' of 'dokter' zouden in de mannelijke vorm worden gegeven, terwijl je voor 'mooi' en 'verpleegster' de vrouwelijke variant te zien krijgt. Nu toont Google Translate zowel vrouwelijke als mannelijke vertalingen voor woorden in geselecteerde talen.

Momenteel zijn de genderspecifieke vertalingen alleen beschikbaar voor het vertalen van afzonderlijke woorden uit het Engels naar Romaanse talen zoals Frans, Italiaans, Portugees of Spaans. Turks naar Engels is het enige talenpaar dat zowel mannelijke als vrouwelijke vertalingen voor zinnen biedt. Google geeft een voorbeeld dat je hieronder kunt zien. Daarin is te zien dat het typen van "o bir doktor" in het Turks zowel "zij is een dokter" als "hij is een dokter" kan betekenen. Daarnaast is een voorbeeld te zien van hoe het er voorheen uit zou zien als je dezelfde zin zou vertalen.

Google Translate

Gelijkheid

Google werkt eraan om gelijkheid in AI en machine learning te bevorderen, zoals onlangs is aangetoond door zijn initiatief om het geslacht van voornaamwoordvoorspellingen uit Gmail te verwijderen. Het bedrijf zegt ook na te denken over hoe het andere afwijkende geslachtsvormen in vertalingen gaat aanpakken, evenals gendervooroordelen in andere Google-producten, zoals bij het automatisch aanvullen van zoekopdrachten.

Google probeert hiermee problemen te voorkomen met betrekking tot de gelijkheid van genders. Dit is tegenwoordig een erg gevoelig onderwerp en één persoon die zich beledigd voelt, kan ervoor zorgen dat het bedrijf in een erg slecht daglicht komt te staan. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat Google een gevoelige snaar raakt bij zijn gebruikers. Een tijd geleden is er ophef geweest over het feit dat de AI van Google een zwart stel aanzag voor gorilla’s. Dit hebben ze natuurlijk gelijk opgelost.

De nieuwe functie wordt momenteel alleen in browsers uitgerold zoals Chrome en Firefox en zal uiteindelijk ook beschikbaar zijn op iOS en Android.

Google Gorilla=

Google Translate

Google Translate

Google Vertalen is de vertalingsdienst van Google. Ideaal voor vakanties naar verre landen waarvan je de taal niet of nauwelijks spreekt. Google Vertalen helpt je me ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk