'Toekomstige Huawei-smartphones krijgen geen toegang tot Google Play Store'

'Toekomstige Huawei-smartphones krijgen geen toegang tot Google Play Store'

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Volgens een rapport van Reuters zal Google stoppen met leveren van Google Services aan Huawei na de handelssancties van de Verenigde Staten. Dit houdt in dat toekomstige Huawei-smartphones geen toegang meer krijgen tot onder andere de Google Play Store. Google zou achter de schermen nog discussiëren over de precieze details.

Google stopt met samenwerking Huawei

Volgens een rapport van Reuters, een belangrijke publicatie in de Verenigde Staten, zal Google stoppen met het leveren van sommige Google Services aan smartphones van Huawei. Dat inhoudt in dat toekomstige smartphones van Huawei geen toegang meer krijgen tot de Google Play Store en dus geen apps hieruit kunnen downloaden. Reuters zegt dat Google 'de meeste samenwerkingen' met Huawei zal stopzetten. 

[readmore articles="199574,199004"]

Google zal op dit moment al gestopt zijn met het leveren van hardware en software, behalve die door middel van open source nog beschikbaar zijn. Huawei kan dus wel Android zelf nog gebruiken aangezien deze open source is, maar diverse verplichte services zoals de Google Play Store, Gmail en zaken als Google Play Services zullen niet meer aan Huawei geleverd worden.

De exacte details worden op dit moment nog binnen Google besproken, volgens een bron die met Reuters heeft gesproken. Mocht bovenstaand bericht waar zijn, dan kan dit er ook voor zorgen dat bestaande smartphones geen beveiligings- en app-updates zullen ontvangen, aangezien de toestellen niet gecertificeerd zijn voor het gebruik van de Google Play Store. Dit zal een grote klap voor Huawei zijn aangezien in Westerse landen heel veel gebruik wordt gemaakt van deze diensten van Google. Apps als WhatsApp, Google Maps of welke app in de Play Store zullen dan niet meer te verkrijgen zijn op Huawei-smartphones.

[readmore articles="199151,198282"]

Handelsoorlog

Het Amerikaanse ministerie van Handel legde Huawei eerder deze week handelssancties op, als onderdeel van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Eerder werd aan bondgenoten van de Verenigde Staten ook al afgeraden om Huawei-smartphones te gebruiken, en wordt er ook in Nederland getwijfeld welke rol Huawei moet krijgen bij het aanleggen van het toekomstige 5G-netwerk. Dit komt door het vermoeden dat Huawei is betrokken bij spionage in samenwerking met de Chinese overheid, waar geen direct bewijs voor gevonden is. Huawei heeft al wel aangegeven dat het een alternatief voor Android klaar heeft, en zoals het er nu uitziet mocht deze nog wel eens nodig zijn ook...

We hebben Huawei Nederland om een reactie gevraagd en zullen dit artikel bijwerken zodra we deze binnen hebben.

Update 20-05-2019 12.00 uur: Statement Huawei: "Huawei heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en wereldwijde groei van Android. Als een van de belangrijkste partners van Android hebben we altijd nauw samengewerkt met hun open-sourceplatform om een ecosysteem te ontwikkelen waarvan zowel gebruikers als de smartphone industrie hebben geprofiteerd. Huawei zal beveiligingsupdates en after-sales services blijven leveren aan alle bestaande Huawei en Honor smartphones en tablets. Dit geldt voor de producten die zijn verkocht en die wereldwijd op voorraad zijn. Om alle wereldwijde gebruikers de beste ervaring te bieden blijven we bouwen aan een veilig en duurzaam software-ecosysteem."

Update 20-05-2019 13.18 uur: Statement Huawei België - Jiri had een gesprek met Jurgen Thysmans, woordvoerder van Huawei België. Hij liet hem weten dat de consument zich geen zorgen moet maken. Huidige Huawei-smartphones zullen ondersteuning blijven krijgen. Alle apps zullen blijven werken en toestellen zullen nog steeds beveiligingsupdates krijgen. Ook smartphones die reeds gepland waren om te lanceren, zullen ze kunnen blijven ondersteunen. Over toekomstige smartphones, zoals de opvolger van de Mate 20 Pro, kon hij nog niets vertellen. Daar had Huawei nog onvoldoende informatie over.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk