Schoonheidsfilters
Je kent ze wel, de filters voor de selfiecamera die je gezicht glad maken en het weergeven alsof je een flinke laag make-up gebruikt. Schoonheids- of beautyfilters kunnen schadelijk zijn voor onze mentale gezondheid, dat zeggen Snapchat en Google samen op hun blogs. Uit studies van de techbedrijven en gesprekken met experts in mentale gezondheid bleek dat we door zo'n filters ons een onrealistisch zelfbeeld kunne geven dat we vervolgens gaan nastreven. Dat is al helemaal het geval wanneer we onszelf er niet van bewust zijn wanneer zo'n filters standaard actief zijn in de camera-app.
Google en Snapchat schrappen daarom de term beautyfilter of elke benaming die met 'schoonheid' te maken heeft. De functie zal voortaan een 'retoucheerfilter voor het gezicht' heten. Daarnaast zal de filter standaard uitstaan in Snapchat en in de Googles camera-app en het bedrijf komt ook met een pakket aan richtlijnen voor ontwikkelaars rond het gebruik van dergelijke filters.
De filterfunctie in Googles camera-app
Snapchat dysmorphia
Het is al langer bekend dat het gebruik van retoucheerfilters een negatieve invloed kunnen hebben op de mentale gezondheid van gebruikers, en het fenomeen werd al officieel gedoopt tot 'Snapchat dysmorphia'.
Op Androidworld verklaren we ook in onze reviews telkens dat we geen voorstander zijn van schoonheidsfuncties in de camera-app van telefoons als die standaard zijn geactiveerd. Anderzijds zijn er ook telefoons die verder gaan dan alleen het gladder maken van de huid op je gezicht. Op de Desire 20 Pro van HTC kan je bijvoorbeeld je gezicht ook smaller maken, je ogen vergroten of je huid verbleken. Het is een goede zaak dat Google nu het voortouw neemt en ontwikkelaars aanspreekt.