Google Smart Lock for Passwords: automatisch inloggen bij diensten op al je apparaten

Google Smart Lock for Passwords: automatisch inloggen bij diensten op al je apparaten

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Smart Lock for Passwords

We kennen Smart Lock al een tijdje op Android. Vorig jaar kwam Google in Android 5.0 Lollipop met een aantal Smart Lock-functies. Zo werd het mogelijk om bijvoorbeeld een smartwatch of activiteitentracker te gebruiken om je smartphone te ontgrendelen. Wanneer je je smartwatch in de buurt hebt, is het dan niet mogelijk om een pincode of patroon op te geven wanneer je je toestel wilt ontgrendelen.

Smart Lock is steeds verder uitgebreid en biedt inmiddels onder andere de mogelijkheid om op basis van vertrouwde locaties of vertrouwde stemmen. Deze week kwam Google ook met een nieuw onderdeel van Smart Lock, Smart Lock for Passwords. Dit is een nieuwe, transparante wachtwoordmanager waarmee het niet nodig is om steeds opnieuw een wachtwoord op te geven voor verschillende diensten wanneer je een nieuw apparaat gebruikt.

Geen wachtwoord meer voor Netflix?

Netflix is één van de eerste apps die ondersteuning voor Smart Lock voor Wachtwoorden heeft toegevoegd en demonstreert hoe handig deze functie kan zijn. Wanneer je eenmaal ingelogd bent op Netflix, krijg je de vraag of het wachtwoord moet worden opgeslagen op andere apparaten. Wanneer deze apparaten (Android of Chrome) ondersteuning hebben voor Smart Lock voor Wachtwoorden, zul je niet opnieuw je Netflix-wachtwoord op te hoeven geven.

Deze aanpak past goed bij het voornemen van Google om de problemen rondom wachtwoorden te elimineren. Google heeft daarvoor recentelijk ook een nieuw loginscherm uitgebracht, waarmee gebruikers in kunnen loggen via Google, Facebook, Yahoo, Microsoft of PayPal. Dit scherm is betrekkelijk makkelijk om te implementeren door ontwikkelaars, waardoor gebruikers eenvoudiger hun vertrouwde accounts kunnen gebruiken om in te loggen bij andere diensten.

Beschikbaarheid

Momenteel zijn er slechts een paar apps die ondersteuning bieden voor Smart Lock for Passwords, waaronder de apps van Netflix en Eventbrite. De nieuwe functie werkt momenteel ook alleen op de preview van Android M, maar zal ook naar eerdere Android-versies komen, vermoedelijk naar Lollipop.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk