OLED-schermen voor virtual reality
Google stelt vrij strenge eisen aan smartphones die ondersteuning bieden voor het virtual reality-platform Google Daydream. Zo gaf Huawei bij het uitkomen van de Huawei Mate 9 dat deze ondersteuning zou krijgen voor Daydream, maar bleek enkel de Pro-variant uiteindelijk ondersteuning voor het platform te ontvangen. Dat heeft vermoedelijk te maken met de strenge eisen die Google aan schermen stelt. LCD-schermen voldoen hier momenteel niet aan, omdat de schermen niet snel genoeg reageren voor een (zeer) vloeiende virtual reality-ervaring.
In april zagen we geruchten over dat Google een investering van omgerekend zo'n 830 miljoen euro zou hebben gedaan in LG Display, de afdeling van LG die werkt aan de ontwikkeling en productie van onder andere OLED-schermen. Over de reden van de mogelijke investering werd wild gespeculeerd, onder andere dat de productie voor schermen voor virtual reality-toepassingen een belangrijke rol zou spelen.
Google heeft tijdens Google I/O 2017 aangekondigd dat er later dit jaar losse Google Daydream-brillen verschijnen. Deze brillen zijn zonder smartphone (of computer) te gebruiken en bevatten een eigen scherm, eigen sensoren en bieden zelf de nodige rekenkracht. De eerste brillen zullen door Lenovo en HTC (Vive) gemaakt worden.
Geheime samenwerking
We zien nu nieuwe berichten over een samenwerking tussen Google en 'één van de belangrijkste OLED-fabrikanten'. Het bedrijf wordt niet geïdentificeerd, maar dit gerucht zou nogmaals op LG kunnen slaan. Dat bedrijf maakt nu vooral OLED-schermen voor televisies, maar maakt ook kleinere OLED-schermen voor smartphones. Vermoedelijk zal de LG V30, die later dit jaar naar alle waarschijnlijkheid uitkomt, voorzien worden van een OLED-scherm. Google liet tijdens de keynote speech van Google I/O 2017 namelijk weten dat LG later dit jaar een vlaggenschip zou presenteren met ondersteuning voor Google Daydream. Gezien display-eisen en de timing gaat het vermoedelijk om de LG V30 met een OLED-scherm.
Google's hoofd van de virtual reality afdeling Clay Bavor geeft aan dat het doel van de geheime samenwerking het ontwikkelen van hogeresolutieschermen voor virtual reality is. Volgens hem gaat het om schermen die een resolutie van 20 megapixel per oog kunnen bieden. Huidige schermen bieden een 2 megapixel-resolutie en dat betekent een zicht waarbij je, volgens de Amerikaanse wet, officieel blind bent.
Een 20-megapixel-resolutie klinkt interessant, maar daarbij zijn er wel flinke uitdagen op het gebied van beelddoorvoer en het renderen van content. Google heeft een techniek ontwikkeld die het maken van real-time hogeresolutiebeelden voor virtual reality een stuk minder rekenkracht laat kosten. Voorlopig lijkt het gebruiken van 20-megapixel-beelden (per oog) in virtual reality nog wel een brug te ver.
We weten in ieder geval dat Samsung werkt aan nieuwe hogeresolutie-schermen voor virtual reality. Deze schermen hebben 3,4 keer zoveel pixels als de huidige schermen van de Oculus Rift en HTC Vive.
Sharp en Google
Er zijn maar weinig fabrikanten die OLED-schermen van hoge kwaliteit kunnen leveren, maar daarentegen zijn er veel meer fabrikanten die LCD-schermen voor smartphones maken. Google werkt samen met fabrikant Sharp om LCD-schermen te maken die geschikt zijn voor virtual reality.
De samenwerking tussen de Japanse fabrikant en Google zou er voor moeten zorgen dat de reactietijd van LCD-schermen genoeg omlaag gaat om een vloeiende virtual reality-ervaring te kunnen bieden. De schermen zouden dan gebruikt kunnen worden in losstaande virtual reality-brillen, maar ook in Daydream-smartphones.
Bron: Nikkei.com en Consumer Elektronics Daily