Black Friday Weeks bij Teufel met kortingen tot 42 procent!

Google probeert ontwikkelaars iets te laten doen aan energiebeheer op Android

Laura Jenny
Laura Jenny
25 juni 2022, 12:10
2 min leestijd
Google probeert ontwikkelaars iets te laten doen aan energiebeheer op Android

Lees verder na de advertentie.

Google wil iets doen aan de problemen met energiebeheer op Android. Dat beschrijft het in een community-update. Tenminste, het doet dat niet per se zelf: de testomgevingen zijn geschreven door mensen uit de community.

Compatibility Test Suite

Android heeft een Compatibility Test Suite (CTS, of in het Nederlands Compatibiliteits Testomgeving), wat een geheel geautomatiseerd systeem is. Hierdoor zorgt men dat ontwikkelen binnen telefoons, tablets of andere toestellen overeenkomstig is met diverse eisen die aan Android worden gesteld. Echter is die lijst met eisen flink. Zo flink, dat het een uitdaging is om een apparaat te maken dat aan al die eisen voldoet. Dat heeft op zijn beurt weer zijn invloed op keuzes die ontwikkelaars maken.

Zo zien we applicaties die diensten maken voor de voorgrond en apps die op de achtergrond draaien: daarin zit enorm veel verschil. Een voorbeeld is te vinden op de website Don’t Kill My App van de makers van Sleep As Android. Het is een probleem dat bij ontwikkelaars ligt, dus heeft Google duidelijk bedacht dat de oplossing dan net zo goed bij die ontwikkelaars vandaan moet komen. Hierop heeft het een CTS gemaakt voor ontwikkelaars, waar de ontwikkelaarscommunity de problemen kan oplossen.

Ontwikkelaars of Google?

Deze tests worden open source gedaan en iedereen die daar maar interesse in heeft (je hoeft niet eens een Android-ontwikkelaar te zijn) kan hier gebruik van maken. De eerste van deze CTS-tests is ontwikkeld door één van de personen achter Sleep As Android. Het controleert of er diensten op de voorgrond draaien binnen Android. Dat is handig, want zulke dingen kunnen veel energie kosten, maar Google zou graag meer tests zien rondom het energiebeheer binnen Android.

Deze tests zijn niet verplicht voor Android-ontwikkelaars, waardoor er waarschijnlijk nog steeds veel toestellen worden gemaakt die niet niet aan alle Android-eisen voldoen. Het is overigens niet dat Google helemaal zijn handen eraf trekt: als ontwikkelaars op een fout of probleem stuiten, dan werkt Google met die ontwikkelaars samen aan een oplossing, zo belooft het. Het is alleen afwachten of ontwikkelaars hier volop gebruik van gaan maken, zeker omdat er verder geen enkele ‘moet’ achter schuilgaat.

Wat vind jij: is dit iets wat Google voor elkaar moet maken, of ligt dit toch bij de ontwikkelaars?

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!