Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

‘Google gaat 30 procent afdracht bij in-app aankopen forceren’

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
26 september 2020, 10:30
2 min leestijd

In-app aankopen

Lees verder na de advertentie.

Het beleid van de betaalsystemen van Apple en Google kwam recent in opspraak nadat Epic besloot alle regels van de techgiganten aan zijn laars te lappen. De Fortnite-ontwikkelaar rolde een update uit naar zijn apps voor de Google Play Store en Apple App Store, waarin de betaalsystemen van de appwinkel-aanbieders buiten spel werden gezet. Beide bedrijven besloten daaropvolgend dat Fortnite uit hun appwinkels diende te verdwijnen.

Epic, de ontwikkelaar van Fortnite, viel Apple en Google aan voor hun beleid

Zowel Apple als Google verloren met de Fortnite-update de mogelijkheid om ‘30 procent’ van de in-app opbrengsten op te vangen. Voor Apple geldt dat het bedrijf daar al langer voor onder vuur ligt – Spotify creëerde er zelfs een website voor. Bij Google zijn er minder boze ontwikkelaars, hoewel dat voornamelijk komt omdat de zoekgigant zijn Play Store-beleid niet in uitvoering bracht. Bloomberg zou aanwijzingen hebben dat daar verandering in komt.

Grote bedrijven

Veel ontwikkelaars, waaronder Spotify, konden tot op heden het Play Store-beleid ontwijken. Zodra Google het nieuwe beleid toe gaat passen, dan zullen ontwikkelaars als Spotify verplicht worden om de 30 procent inkomstenafdracht alsnog toe te passen. Dat zou betekenen dat gebruikers die via de Android-app een abonnement afsluiten, ervoor zorgen dat Spotify 30 procent van de opbrengsten in het potje van Google mag gooien.

Play Store richtlijnen

Dat bedrijven als Spotify het beleid van Google ontweken en een losse betaaloptie in de app boden, is overigens niet toegestaan volgens de huidige richtlijnen van de Play Store. Ontwikkelaars die een game-applicatie of andersoortige applicatie op de Google Play Store aanbieden, dienen voor in-app aankopen Googles betaalsysteem toe te passen. Er zijn twee uitzonderingen, voor fysieke producten en producten die je buiten de app kan gebruiken (zoals losse muziekbestanden).

Spotify wist Googles beleid te ontwijken, maar zal binnenkort toch moeten betalen

Gezien verreweg de meeste ontwikkelaars geen producten aanbieden die binnen de uitzonderingen vallen, zijn ze verplicht om de afdracht van 30 procent toe te passen. Bloomberg zegt dat Google komende week zijn beleid officieel zal aanscherpen. Apps zullen dan niet direct uit de Play Store verdwijnen; ontwikkelaars krijgen eerst de tijd om het nieuwe beleid toe te passen.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
Gewist profiel
26 september 2020, 17:33

“Give to Caesar what belongs to Caesar, and give to God what belongs to God.”
Markus 12:17

26 september 2020, 14:08

Snap best dat Google meer geld wilt. Draaien namelijk gigantische verliezen…

26 september 2020, 13:00

Even een vergelijking: dus in aankopen mogen niet buiten de store om? Hoe zit het dan met grote winkels als AliExpress, bol.com, Amazone. Zij verkopen in hun apps producten: aankopen in de app. Het zou onlogisch zijn als zij daar een deel van moesten afdragen. Daarom gebeurt dat ook niet. Zijn aankopen in games etc ook niet gewoon ‘producten’? Hebben ontwikkelaars niet gewoon het recht om aankopen buiten de store om te doen net zoals webshops dat mogen? Vind het een beetje krom. Ik snap dat Google en Apple hun store veilig willen houden. Daarom gaan updates via de store. Maar wat heeft extra muntjes kopen of extra levens nu voor invloed op veiligheid? Er gaat ziezo data over en weer via verschillende servers. Of gaat mijn vergelijking mank?