Google Pixel 4 versus Google Pixel 4 XL: dit zijn de verschillen

Google Pixel 4 versus Google Pixel 4 XL: dit zijn de verschillen

Google Pixel 4 versus Google Pixel 4 XL

Made by Google 2019, stond in het teken van de nieuwe Pixel smartphones: de Pixel 4 en de Pixel 4 XL. Zoals Google elk jaar aangeeft, is het zijn eigen visie op de 'beste Android-telefoon'. Daarbij moet er een 'perfecte combinatie' tussen hard- en software ontstaan. Je haalt het er niet direct uit, maar Pixel in de naamgeving van de smartphones, is voornamelijk gericht op de camera’s van de Pixel-toestellen. Daar richt het bedrijf zich immers op: met de beste sensoren en gelikte software, werkt de zoekgigant aan de beste camera’s op smartphones, zoals we ook hebben gezien op de Pixel 3 en Pixel 3 XL.

Met de Google Pixel 4-reeks, voegt de zoekgigant voor het eerst een tweede camerasensor toe: zo komen beide toestellen uit op een totaal van drie camerasensoren. Daarnaast is de vingerafdrukscanner van de achterkant verdwenen – sterker nog, de scanner zit helemaal niet meer op de telefoon. Er is juist gekozen voor gezichtsherkenning; al krijgt de reeks daardoor een flinke rand boven het scherm. De rand is overigens niet alleen vereist voor gezichtsherkenning: ook ‘Project Soli’, om handgebaren te gebruiken in applicaties, heeft een sensor nodig die in de schermrand zit. Heel mooi is het niet.

Google Pixel 4

Als laatste heeft Google eindelijk wat aanpassingen gebracht voor het design van de telefoon. Sinds de eerste Google Pixel, maakt de fabrikant gebruik van een dual-tone design, waarbij de onderkant van de achterkant mat is, terwijl de bovenste helft juist glanzend is. Ditmaal biedt Google de Pixel 4 aan in drie kleuren: Oh So Orange, Just Black en Clearly White. Daarbij zijn de oranje en witte versies mat afgewerkt, terwijl de zwarte Pixel 4 een glanzende achterkant bevat. Op alle toestellen zit een gekleurde aan-/uitknop, en de aluminium randen van de toestellen zijn afgewerkt met een matte coating.

Scherm

> Google Pixel 4: 5,7-inch Full HD P-OLED-scherm / 2280 x 1080 pixels / 444 ppi / 90Hz

> Google Pixel 4 XL: 6,3-inch QHD+ P-OLED-scherm / 3040 x 1440 pixels / 537 ppi / 90Hz

Als we de schermen van de Pixel 4 en Pixel 4 XL met elkaar vergelijken, dan valt op dat Google (gelukkig) een flink gat heeft laten vallen tussen het formaat van de twee toestellen. Op de Pixel 4 is een 5,7-inch P-OLED-scherm terug te vinden - vermoedelijk uit de fabrieken van LG. De resolutie ligt op Full HD+ met een beeldverhouding van 19:9. Ondanks de lagere resolutie, ligt de ‘pixeldichtheid’ (gemeten in ppi), op 444 ppi. In de praktijk is dat scherp genoeg, en zal je niet zo snel de pixels uiteen kunnen halen. Net als de Pixel 4 XL, kan de Google Pixel 4 zijn scherm 90 keer per seconde verversen.

Kies je voor het grotere scherm van de Pixel 4 XL? Dan ben je in voor een genot: Google ontving een A+-certificering van DisplayMate. Een A+ is de hoogte certificeringscategorie, waardoor het zich met toestellen als de OnePlus 7 Pro kan meten. De resolutie ligt ook een stuk hoger dan bij de Pixel 4, op QHD+, met een pixeldichtheid van 537 ppi. Het scherm is wel een stukje groter, met 6,3-inch, dus het kan iets moeilijker zijn om het toestel goed in je handen te houden. Op de Pixel 4 XL ligt de screen-to-body-ratio wel iets hoger: op 81,3 procent, ten opzichte van 79,8 procent bij de Pixel 4.

Google Pixel 4 scherm

Camera

> Google Pixel 4

Hoofdcamera: 12,2 MP, f/1.7

Telelens: 16 MP, f/2.4

Selfiecamera: 8 MP, f/2.0

> Google Pixel 4 XL

Hoofdcamera: 12,2MP, f/1.7

Telelens: 16 MP, f/2.4

Selfiecamera: 8 MP, f/2.0

Google maakt het mij wel erg lastig om de verschillen tussen de Pixel 4 en Pixel 4 XL uit te lichten als het aankomt op de camera’s: er zijn immers geen verschillen. Google gebruikt dezelfde sensoren voor beide telefoons. Het gaat daarbij om een 12,2 MP-sensor als hoofdcamera - met een f/1.7-diafragma. Daarnaast vinden we een tweede sensor (eindelijk...), met telefoto-functionaliteiten. Het gaat om een 16 MP-sensor die tot 2x optisch kan zoomen – gezien zijn f/2.4-diafragma, is de sensor minder geschikt voor foto’s in de late avond. Voorop vinden we nog de 8 MP-selfiecamera, met een f/2.0-diafragma.

In een toekomstige review van de telefoons, zullen we uitvinden of deze camera’s in 2019 wederom tot de top van de smartphonecamera’s behoren. Vorig jaar wist het ons in elk geval te overtuigen, al miste we wel wat diversiteit. Dat brengt Google ditmaal terug met de telefotosensor. Wat overigens wel als vreemde beslissing kan worden opgemerkt: Google gaf tijdens Made by Google immers aan dat het meer ziet in een telefotosensor, dan in een groothoeksensor. Vreemd, wat bij het maken van foto’s, gebruik ik toch sneller de groothoeksensor, dan de telefotosensor van smartphones.

Google Pixel 4 camera

Accuduur en prestaties

> Google Pixel 4

Qualcomm Snapdragon 855

6 GB-werkgeheugen

2.800 mAh-batterij

> Google Pixel 4 XL

Qualcomm Snapdragon 855

6 GB-werkgeheugen

3.700 mAh-batterij

Accu

Richten we ons puur op de specificaties van de Pixel 4-toestellen, dan zit het grootste verschil nog in de capaciteit van de batterijen. Ondanks dat de Pixel 4 slechts 0,6-inch kleiner is dan de Pixel 4 XL, is het verschil in batterijcapaciteit 900 mAh – bijna een volle 1.000 mAh, voor een scherm dat juist 1,5 centimeter groter of kleiner is. Het is belangrijk om mee te nemen dat er een scherm aanwezig is waarop 90 beelden per seconde weergegeven kunnen worden. Omdat zulke schermen meer stroom (kunnen) verbruiken, zou dat in verhouding een negatiever effect hebben op de accuduur van de Pixel 4.

Google Pixel 4 kleuren

Omdat de batterij van de Pixel 4 XL een flink groter stuk is, valt er te verwachten dat de batterijduur van dat toestel wel beter uitvalt. Tegelijkertijd zit er daar een groter scherm in met een hogere resolutie die nog altijd 90 beelden per seconde kan 'verwerken'. Als de batterij eenmaal leeg is, moet de lader aangesloten worden. Verwacht hier geen wereldschokkende resultaten: de oplader werkt met maximaal 18 W via USB-PD (Power Delivery). Draadloos laden is ook van de partij, met 10 W via een Pixel Stand, terwijl de laders van alle andere fabrikanten de Pixel 4 (XL) met maximaal 5 W laden.

Prestaties

Moet je telefoon razendsnel zijn, dan kan je vermoedelijk bij beide telefoons terecht. Ondanks dat er al een nieuwere Qualcomm Snapdragon 855+-chipset is uitgebracht, heeft Google gekozen voor een Snapdragon 855-chipset; in de praktijk is het verschil tussen de twee chipsets overigens minimaal. Er is voor het eerst sinds de Pixel-lineup wel iets belangrijks gewijzigd: de hoeveelheid RAM. Als we de eerdere Pixel-toestellen meepakken, dan zie je dat deze na verloop van tijd simpelweg erg sloom, en soms zelfs onbruikbaar raken. Dat kan komen, door (te) weinig werkgeheugen in de telefoon.

Met de upgrade naar 6 GB, is dat probleem mogelijk opgelost. Uiteraard moeten we de telefoons er eerst voor in de praktijk gebruiken. Bij oudere Pixel-toestellen, kwam de vertraging immers ook pas ‘laat’ op gang, waardoor het niet wordt opgemerkt wordt voordat de review is afgerond. Wat betreft de interne opslag, vinden we beperkingen tot 64 GB in het basismodel, terwijl je ook een duurdere versie kan kopen (128 GB). Er is, zoals we van de Pixel-serie gewend zijn, geen mogelijkheid om een microSD-kaart in te pluggen: “what you see, is what you get” - erg nadelig voor op de lange termijn.

Pixel 4 prijzen

Audio

Dat Google zijn telefoons richt op het maken van foto’s, dat weten we inmiddels al. Er is echter nog één ding waar het zich op richt: het consumeren van media. Daarvoor krijgen beide Pixel-telefoons immers twee speakers: één onderop, terwijl de tweede zich in de rand boven het scherm bevindt. In het geval dat je graag muziek luistert met bedrade oortjes, dan zal je dit moeten doen met adapters, er is immers geen 3.5 mm-poort aanwezig. Bluetooth 5 is wel aanwezig, evenals het AptX HD-protocol van Qualcomm. Daarmee zit de ‘audiovoorziening’ op de Google Pixel 4 en Pixel 4 XL dus wel snor.

Software

Als er één bedrijf is dat weet hoe het Android moet optimaliseren, dan is het wel Google. Uiteraard is de Google Pixel 4-serie standaard voorzien van Android 10. Omdat het een Pixel-toestel is, staat het in de basis heel dicht bij ‘stock’ Android. Google heeft daarbij verschillende instellingen toegevoegd, zoals het in- en uitschakelen van de 90Hz-verversingsfrequentie. Ook Motion Sense, eerder genoemd als ‘Project Soli’, is onderdeel van de Pixel-schil bovenop Android 10. Ook zou de Pixel 4 standaard de nieuwe Google Assistant meekrijgen – als je de taal instelt op ‘Engels (VS) in ieder geval.

Beelden van Motion Sense

Als je de Google Pixel 4 of 4 XL zijn volledige levensduur gaat gebruiken, dan zit je voorlopig goed als het aankomt op software-updates. Op de productpagina van de Google Pixel 4 (XL), spreekt het over ‘minimaal drie jaar aan OS- en beveiligingsupdates’. Het bedrijf heeft een goede reputatie als het op het inlossen van dit soort beloftes aankomt: daar kan je dan ook met gerust hart vanuit gaan. Wat in de praktijk al een bijkomend voordeel blijkt, is dat Pixel-toestellen de updates als eerste ontvangen. Daarnaast kan je ook vaarwel zeggen tegen (onnodige) applicaties op Google Pixel-toestellen.

Conclusie

Als je de Pixel 4 en Pixel 4 XL in eerste instantie bekijkt, dan verwacht je dat er een hoop extra verschillen tussen de toestellen schuilgaan. In de praktijk, is dat echter niet zo. Uiteraard krijg je op de Pixel 4 XL een groter scherm – maar liefst 0,6-inch. Daarnaast valt de resolutie ook iets hoger uit op QHD+, in plaats van Full HD+. Het is wel zo dat beide schermen ondersteuning bieden voor HDR en dat zowel de Pixel 4 als de Pixel 4 XL, een scherm bevatten met een 90Hz-verversingsfrequentie. Het 'grotere' toestel krijgt nog iets extra’s, in de vorm van een 900 mAh grotere batterij.

Pixel 4 Pixelbook Go Google Nest Wifi Google Nest Mini Google Pixel Buds Made by Google 2019

Andere details van de toestellen, zoals de hoeveelheid interne opslag en werkgeheugen, valt op de twee Pixel 4-telefoons gelijk. Ook bevatten ze allebei de Snapdragon 855-chipset en ook dezelfde camera’s. Als laatste bevatten beide telefoons ook nog eens dezelfde speakeropstelling en vallen ze in dezelfde updatefases. Toch is de grotere Google Pixel 4 XL, ondanks de hogere prijs, een 'betere koop': eerdere jaren wijzen immers uit dat de kleinere batterij van de Pixel 4, ‘hoofdpijn’ kan geven. Al is het maar, omdat je er meestal precies niet het einde van de dag mee kan halen.

Google Pixel 4 en Pixel 4 XL kopen

Zowel de Pixel 4 als de Pixel 4 XL komen zijn 24 oktober beschikbaar in drie kleuren op de markt, namelijk: Clearly White, Just Black en Oh So Orange. De telefoons zullen onder andere in Duitsland en Frankrijk beschikbaar zijn, maar niet in Nederland. Dat betekent niet dat je ze hier niet kunt aanschaffen. In dit artikel lees je hoe je aan een Pixel 4 komt.

Google pakt dit keer opmerkelijk genoeg uit met lagere prijzen voor zijn vlaggenschepen. Je hebt de Pixel 4 voor 749 euro, vergeleken met 849 euro voor de 64 GB-versie van de Pixel 3 vorig jaar. De Pixel 4 met 128 GB aan opslag kost 849 euro, vergeleken met 949 euro het jaar voordien.

Die prijsverlaging geldt voor de Pixel 4 XL in mindere mate, want die telefoon krijgt ditmaal een adviesprijs van 899 euro voor de variant met 128 GB opslag, vergeleken met 949 euro voor de Pixel 3 XL met 64 GB vorig jaar. Het apparaat met 128 GB opslag kost dan weer 999 euro, vergeleken met de 128 GB Pixel 3 XL die 1050 euro kostte.

Google Pixel 4 XL
3700 mAh
6.3 inch - 3040 x 1440 px
64/128 GB
Qualco Snapdragon 855

Meer info

Google Pixel 4
2800 mAh
5.7 inch - px
64/128 GB
Qualco Snapdragon 855

Meer info

Google Pixel 4 XL
3700 mAh
6.3 inch - 3040 x 1440 px
64/128 GB
Qualco Snapdragon 855

Meer info

Google Pixel 4
2800 mAh
5.7 inch - px
64/128 GB
Qualco Snapdragon 855

Meer info

Lees meer over:
Google Pixel 4

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Deze update voor Google Foto's is klein maar fijn

De huidige manier van foto's of video's delen in Google Foto's gaat op de schop. Google heeft namelijk een update voor de ap...

Groot risico gevonden in Google Chrome, dit moet je doen

Er is een beveiligingsrisico gevonden in Google Chrome, een van de populairste en meest gebruikte webbrowsers ter wereld. Dit...

Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) review: fijne en betaalbare entertainmenttablet

Tijdens de aankondiging van de Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) zeiden we op de redactie, "dit is een tablet om in de gaten te hou...

Android Auto 7.9 beschikbaar voor bètatesters, nog steeds zonder 'Coolwalk'

Versie 7.9 van Android Auto wordt nu door Google uitgerold. Wat er precies nieuw is in deze versie, maakt Google niet bekend....

ASUS ROG Phone 6-serie onthuld, krachtigste Android-smartphone tot nu toe

ASUS heeft twee nieuwe smartphones in zijn ROG Phone-serie aangekondigd. De toestellen beschikken over de snelste Qualcomm-pr...

Win de Homewizard P1 Meter en HomeWizard Energy Socket

Verstandig om gaan met energie is verstandig. Dat is niet iets nieuws maar de laatste tijd nog duidelijker geworden. De produ...

Dit gehoorapparaat gaat concurrentie aan met Fitbit

Hartslag bijhouden, stappen tellen en activiteiten tracken, volgens Schoonenberg heb je daar geen sporthorloge of fitnesstrac...

Voorkom ellende, gebruik een VPN verbinding tijdens je vakantie (adv)

Je gaat bijna op vakantie en je werkt de laatste dingen van je to-do-lijst af. In dit artikel vertellen we je waarom daar ech...

Lenovo bevestigt komst grote camerasensor voor Motrola Edge 30 Ultra

De algemeen directeur van Lenovo, Chen Jin, heeft bevestigd dat het nieuwe vlaggenschip van Motorola een grote 1/1,22-inch ca...

Lees meer

Net binnen

Win de Homewizard P1 Meter en HomeWizard Energy Socket

Verstandig om gaan met energie is verstandig. Dat is niet iets nieuws maar de laatste tijd nog duidelijker geworden. De produ...

Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) review: fijne en betaalbare entertainmenttablet

Tijdens de aankondiging van de Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) zeiden we op de redactie, "dit is een tablet om in de gaten te hou...

Groot risico gevonden in Google Chrome, dit moet je doen

Er is een beveiligingsrisico gevonden in Google Chrome, een van de populairste en meest gebruikte webbrowsers ter wereld. Dit...

Voorkom ellende, gebruik een VPN verbinding tijdens je vakantie (adv)

Je gaat bijna op vakantie en je werkt de laatste dingen van je to-do-lijst af. In dit artikel vertellen we je waarom daar ech...

Lenovo bevestigt komst grote camerasensor voor Motrola Edge 30 Ultra

De algemeen directeur van Lenovo, Chen Jin, heeft bevestigd dat het nieuwe vlaggenschip van Motorola een grote 1/1,22-inch ca...

Lees meer