Google Pixel 3 en Pixel 3 XL officieel: nieuwe paradepaardjes, slimmer dan ooit

Google Pixel 3 en Pixel 3 XL officieel: nieuwe paradepaardjes, slimmer dan ooit

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Derde generatie Pixels

Het was een erg lange en woelige aanloop naar de lancering van de Pixel 3 en de Pixel 3 XL, want er is een heleboel en aan een hoog tempo gelekt over de toestellen. Wie geen al te grote fan is van die 'spoilers' kan weer op beide oren slapen, want als de Pixel 3 XL voortaan nog eens in een taxi opduikt, zal het niet langer de nieuwskoppen halen. De Oekraïners die al naar hartenlust voor 2000 dollar per stuk prototypes verkochten van de telefoons kunnen hun handeltje wel opdoeken, want dit is de Pixel 3 en de Pixel 3 XL.

Google Pixel 3

Google Pixel 3 XL

Zoals we eerder al ruimschoots te zien kregen in geruchten, heeft Google een toestel met een notch en een zonder voorgesteld. De Pixel 3 XL is de telefoon met notch. Hij heeft een 6.3 inch AMOLED-schermpaneel met een resolutie van 2960 bij 1440 pixels en een 18:5:9-beeldschermverhouding. Volgens Google is dit het beste scherm dat ze ooit in een telefoon hebben gezet, en het ondersteunt ook HDR. Het scherm behoudt zijn always on-functionaliteit en het kreeg bescherming door Corning Gorilla Glass 5.

Google Pixel 3 XL

De behuizing van de Pixel 3 is gedeeltelijk gemaakt van glas en verder van aluminium en hij ondersteunt ook draadloos laden. Hij meet 158 mm x 76.6 mm x 7.9 mm. De Pixel 3 XL is IP68 waterdicht, dat wil zeggen gedurende 30 minuten in water tot 1,5 meter diep.

Zoals we verwacht hadden draait de Pixel 3 XL op de Qualcomm Snapdragon 845 (4x2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver) met Adreno 630-gpu. Het toestel krijgt daarnaast 4GB aan RAM in net als bij de Pixel 2 XL werd gebruikt. Er komt ook opnieuw een model met 64GB en een met 128GB opslag. De batterijcapaciteit van de Pixel 3 XL is 3430mAh, en - wie het zich nog zou afvragen - hij komt met Android Pie uit de doos.

Pixel 3 XL

Het eerste wat opvalt is de glazen achterkant. Dieis mat afgewerkt, een eerste in de industrie. Ook de speakers zijn 40% luider dan de vorige generatie.

Google Pixel 3

In tegenstelling tot wat sommige andere fabrikanten doen, kiest Google ervoor om zijn twee vlaggenschepen op het gebied van specificaties zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Hoewel de toestellen er qua design anders uitzien, lijkt de Google Pixel 3 dus grotendeels op zijn grotere broer. Hij heeft dezelfde camera, chipset, RAM en opslag. Verschilpunten zitten in de batterijcapaciteit en het scherm van de telefoon.

Google Pixel 3

De 'notchloze' Pixel 3 heeft een kleiner 5.5 inch P-OLED schermpaneel dat wel dezelfde resolutie heeft als dat van de XL. Hij heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels en de beeldschermverhouding is 18:9. Het paneel ondersteunt ook HDR en de 'Always on'-functionaliteit, en het wordt ook beschermd door Corning Gorilla Glass 5. Wat de accucapaciteit betreft, heeft de Pixel 3 een kleinere batterij van 2915 mAh. De telefoon meet 145.6 mm x 68.2 mm x 7.9 mm.

Camera

Google houdt ook vast aan een enkel camera aan de achterkant, en hoopt met die enkele lens in combinatie met slimme algoritmes en image processing hetzelfde te doen waar andere fabrikanten meerdere lenzen voor inzetten. De Pixel 3 moet geen enkel shot missen volgens Google. De camera heeft een 12.2 MP-lens met een diafragma van f/1.8 en een pixelgrootte van 1.4µm. De Pixel 3 XL heeft een 1/2.55" sensor en het gaat om een 27mm lens die scherp stelt met laser-autofocus. De camera heeft ook optische beeldstabilisatie ingebouwd. Filmen gebeurt in 2160p aan maximaal 30fps en in Full HD aan 120fps.

Vooraan heeft Google wel dit keer gekozen voor een dubbele camera, want het camera pakt uit met zijn knappe bokeh-effect in de vorm van zogenaamde Super Selfies. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van een kwalitatieve 8MP-dieptecamera die gecombineerd wordt met een hoofdcamera die eveneens 8MP is. De hoofdcamera heeft een 28mm lens met een diafragma van f1.8.

Google Pixel 3

Zeven topfotografen hebben de Pixel 3 al gebruikt om de camera te testen. De bovenstaande hardware wordt gecombineerd met AI om voor een zo goed mogelijk resultaat te zorgen. HDR+ is het hier het beste voorbeeld van, waarbij er al foto's worden genomen voordat iemand de sluiter-knop indrukt. Deze foto's worden vervolgens gecombineerd tot één exemplaar. Dit gaat via de Pixel Visual Core, die net als bij de Pixel 2 weer zit ingebouwd in de Pixel 3.

Een nieuwe functie heet Top Shot. Hierbij kan je kiezen tussen meerdere foto's kiezen die met HDR+ aan zijn gemaakt. Er wordt een suggestie gedaan welke foto het beste is die allemaal worden genomen voordat jij de knop hebt ingedrukt.

Een andere nieuwe feature is Super Res Zoom. Hierbij worden foto's gecombineerd door middel van machine learning om in te kunnen zoomen zonder optische zoom in de camera verwerkt te hebben.

Ook wordt de camera in het donker beter gemaakt door Night Sight. Hierbij hoef je eigenlijk geen flitser meer te maken. De juiste kleuren worden op basis van de context gekozen. Night Sight komt volgende maand naar de Pixel 3, en daarna ook naar andere Pixel-toestellen.

De Group Selfie Cam. Dit is de tweede camera die aan de voorkant van het toestel zit waarbij er 184% meer in de foto past dan bij de iPhone XS. Zo passen er meer details en mensen in beeld.

Pixel 3 Group Selfie

De nieuwe Group Selfie Cam

Google voegt ook Playground toe aan de Pixel 3. Dit is een evolutie van de AR Stickers, die in de Pixel 2 ingebouwd zaten. De Avengers zijn dit jaar namelijk ook aanwezig. Karakters kunnen reageren op je gezichtsherkenning om de beveling nog beter te maken. Playground komt als eerste naar de Pixel 3, maar daarna ook nog naar de Pixel 1 en 2.

De camera werkt naast alle bovenstaande functies nu ook direct samen met Google Lens. Lens werkt samen met de zoekfunctie en computer vision. Google Lens is al als een losse-app beschikbaar, waarbij je bijvoorbeeld kunt kijken welke kleding / accessoires mensen aanhebben en zelf deze kan kopen.

Pixel 3

Google noemde tijdens de presentatie nog enkele andere features die nieuw zijn. De eerste is Photobooth Mode, waarbij er automatisch een foto wordt gemaakt als je naar de camera lacht. Daarnaast is er Motion autofocus, waarbij er automatisch wordt scherpgesteld op bewegende objecten en deze blijft volgen. De Portretmodus voor het bokeh-effect is ook verbeterd: je kan nu diepte later aanpassen en de kleuren zijn levendiger geworden. Ten slotte is er onbeperkte ruimte voor volledige resolutie in Google Foto's beschikbaar.

Slimme functies

Google zet ook op andere slimme functies, naast de camera. Zo is de eerder benoemde Google Duplex, waarbij een telefoongesprek door de Assistant kan worden uitgevoerd, voor nu exclusief voor de Pixel 3. Een nieuwe gesture genaamd Flip to Shhh, waarbij je je telefoon om kan draaien om de niet-storen modus aan te zetten. Beveiliging staat ook voorop met de Titan Security chip, waarbij jouw gevoelige gegevens op deze speciaal ontworpen chipset staan.

Beschikbaarheid

Eerder in onze verwachtingen stelden we dat Google dit jaar weleens een grote hardware-push naar Europa wilde doen. Het bedrijf hield niet voor niets voor het eerst een evenement in Parijs. Toch durfden we hier ons hand niet voor in het vuur te steken, en terecht, want hoewel de Home-speakers wel hun weg naar Nederland vinden, is dat niet het geval voor de Pixels.

De Pixels zijn weldra beschikbaar in de kleuren: Just Black, Clearly White, en Not Pink. De Pixel 3 XL kost 949 euro voor de 64 GB-versie en 1050 euro voor de versie met 128GB. De Pixel 3 kost 849 euro voor de 64GB-variant en voor 128GB betaal je 949 euro. De Pixel 3 en 3 XL komen (voorlopig) niet naar Nederland, maar wel naar Duitsland. In dit artikel lees je hoe je een Pixel 3 kunt aanschaffen vanuit Nederland.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk