Google verliest rechtszaak van Oracle maar is er nog niet klaar mee

Google verliest rechtszaak van Oracle maar is er nog niet klaar mee

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Geld, heel veel geld

Google heeft een probleem, een probleem dat 8,8 miljard dollar groot is. Dat bedrag is namelijk wat Oracle wil hebben van Google vanwege het schenden van het patent dat Oracle op zijn Java-software heeft. Google maakt voor Android gebruik van de programmeertaal Java en de manier van gebruiken zou onrechtmatig zijn. Oracle is hiervoor in 2010 al een rechtszaak gestart tegen Google en deze zaak loopt nog steeds.

De rechter is onlangs tot een verrassende uitspraak gekomen en Oracle in het gelijk gesteld. Als het aan deze rechter ligt moet Google een boete betalen van 8,8 miljard. Het betreft het gebruik van (delen van) Java voor Android. In de regels van Oracle staat dat dit gebruikt mag worden in programma's voor computers en smartphones maar trekt de grens bij het gebruik binnen een concurrerend platform en het vast (embedden) gebruik in een elektronisch apparaat. Ze trekken zich er niks van aan dat Android gratis verstrekt wordt aan de gebruikers, deze betalen alleen voor het gebruik van de Google-diensten. Oracle beweert dat ondanks dat het gratis is Google er commercieel beter van wordt. Het betreft hier niet alleen een strijd tussen twee tech-giganten maar een uitspraak in het voordeel van Oracle kan consequenties hebben voor de hele markt.

Het probleem voor Oracle zit hem in het gebruik van de API (application programming interface). Een API is een stuk software waarmee het ene programma met het andere kan praten en waar ontwikkelaars hun project heel eenvoudig gegevens kunnen laten uitwisselen met bijvoorbeeld Google Maps. Een API is zeer eenvoudig om te gebruiken en wanneer deze er niet zou zijn of wanneer er hoge kosten aan verbonden zouden zijn moeten de ontwikkelaars deze code zelf maken. Dat kost tijd, geld en zo ervoor kunnen zorgen dat projecten niet van de grond komen.

Bron: Quora

Wat nu?

Google legt zich natuurlijk niet neer bij de uitspraak. Een rekening van meer dan 8 miljard probeer je altijd te vermijden, zeker als je denkt dat deze niet terecht is. De zaak zal waarschijnlijk voor een andere nog hogere rechter komen en die mag dan zijn geleerde hoofd er weer over buigen. Wordt vervolgd.

Bron: Bloomberg
Tip: Michele

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk