Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Google ontwikkelt Android voortaan achter gesloten deuren (maar…)

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
27 maart 2025, 17:00
2 min leestijd

Google maakt bekend dat het Android voortaan privé gaat ontwikkelen. Dat betekent niet dat het platform zijn opensourcewortels helemaal kwijt zal raken. Maar het ontwikkelproces zal minder transparant zijn dan voorheen, om de zaken te versimpelen.

Lees verder na de advertentie.

Google legt focus op hoofdbranch

Dat is een grote shift met hoe Google voorheen te werk ging. Het bedrijf voerde geregeld updates door aan AOSP, oftewel het Android Open Source Project. Dat is een openbaar toegankelijk programma waar iedereen bij kan. Nu Google met interne vertakkingen van het systeem gaat werken, hebben alleen bedrijven met een geldige Google Mobile Services-licentie toegang tot de aanpassingen. Denk dan aan Samsung, Motorola et cetera.

Lees verder na de advertentie.

Google doet dit om de zaken te versimpelen, nadat het eerder besloot over te stappen op de zogenaamde trunk-based development. Dit is een specifieke term uit de softwareontwikkeling, die zich moeilijk naar het Nederlands laat vertalen. Je zou die het beste kunnen omschrijven als “ontwikkeling op basis van de hoofdbranch”. Aangezien Google eerder zowel interne als externe versies van Android hanteerde, gebeurde het nog wel eens dat beide varianten zo ver uit elkaar lagen dat het problemen gaf met functies en api’s (tools voor ontwikkelaars). Per release moest het bedrijf beide takken constant naar elkaar toebrengen om alles draaiende te kunnen houden.

Updates voor AOSP

Ondertussen kan AOSP nog steeds rekenen op updates, maar die zullen minder frequent zijn. Voor ontwikkelaars moet dit handig zijn, omdat ze daardoor minder rekening hoeven te houden met opties die nog in de pijplijn zitten. Fabrikanten kunnen zich daarnaast blijven focussen op de hoofdbranch, wat dan weer handig is voor apparaten die een langere ontwikkeltijd kennen.

Lees verder na de advertentie.

Deze aanpassingen komt ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. Google verplaatst bepaalde functies van Android al een tijdje naar een gesloten omgeving, om zodoende meer controle over het systeem te hebben. Daar staat tegenover dat het gemakkelijker is om bepaalde onderdelen te updaten, zonder dat het complete platform op de schop hoeft. Verder kan de verandering tot gevolg hebben dat we collectief minder inzicht hebben op Android en aankomende of verdwijnende mogelijkheden.

Wat vind jij van deze aanpassing vanuit Google?

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!