We kennen allemaal de generatieve AI die met mooie foto’s op de proppen kan komen (weet je de barbecuende capibara nog?), maar Google heeft nu iets nieuws in de maak: een tool waarmee je AI-filmpjes kan maken. Het heeft nu een demo laten zien van Lumiere, zoals de tool heet.
Lumiere
Het is nog niet een heel verregaand AI-programma, want je kunt er zeker geen hele speelfilms mee maken: vijf seconden is de max, dus zelfs voor TikTok is dat wat kort, maar het is wel bijzonder hoe het werkt. Lumiere maakt namelijk fotorealistische filmpjes op basis van een prompt die je doet in tekst. Lumiere kan daarnaast ook een tekenstijl nabootsen, zoals we dat gewend zijn van de foto-AI: soms wil je het manga-achtig, of juist in de stijl van Van Gogh. Dat kan met Lumiere ook voor video. Het is ook mogelijk om video’s te bewerken.
Google toont een video van een onder water schildpad, van een vlinder op een tak, van vuurwerk, van een zeilboot, van een astronaut, een hond in de auto, een wandelende vrouw en het meisje met de parel met een enorme lach op haar gezicht: het zijn allemaal video’s die niet echt zijn, maar door kunstmatige intelligentie zijn gemaakt. Soms zie je het eraan af, maar soms bijna niet..
Filmpjes maken met AI
En, wat digitale animators misschien niet heel erg zal bevallen: je kunt er ook animaties mee maken. Bijvoorbeeld voor je werk, om te laten zien dat de cijfers stijgen met een pijl die omhoog gaat, of als je het over social media hebt een dansende banaan: je kunt allerlei dingen genereren in een bepaalde stijl en dat kan bijvoorbeeld helpen bij het maken van presentaties.
De resolutie is 1024 x 1024 en meer is op dit moment niet mogelijk: net als dat het maar vijf seconden video kan zijn. Google vindt de resolutie tegenvallen, maar het zal ons niets verbazen als het -eventueel tegen betaling- een betere resolutie beschikbaar heeft in de toekomst. Sowieso is het afwachten wat er gebeurt met Lumiere: het is nu nog echt een onderzoeksproject en dus nog niet klaar voor lancering. Maar als het er eenmaal is, dan kan is dat wel een heel bijzondere manier om AI in te zetten.
Zie jij hier al een goede toepassing van voor je zelf? Deel het nu in de reacties bij dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik vraag me af of Google de naam van dit project bewust fout schreef of dat het niet weet dat je “Lumiere” volgens mij correct als “Lumière” schrijft. Het Franse woord voor licht =lumière en ook de naam van de gebroeders die de film uitvonden, wordt met een è geschreven.
Ik begin AI meer en meer te haten, allemaal fake en onécht.
Wat is het verschil met de film industrie, alles is al jaren nep.
Het is leuk maar nog meer wat dus niet echt is er is al zoveel wat dus niet zo er uit ziet.