Google onthult AI-foodcoach voor eten op basis van stemming

Google onthult AI-foodcoach voor eten op basis van stemming

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google ontwikkelt een AI-foodcoach waarmee je recepten krijgt voor gerechten die helemaal bij je stemming passen. In een ontwikkelaarsblog schrijft het over de ontwikkeling van een serie generatieve AI-sjablonen waarmee de Large Language Models kunnen worden gecombineerd met de API’s van Google.

Mood Food

Als je je slecht voelt, dan wil je gewoon een bak chocolade-ijs, maar als je je goed voelt, dan ga je wel voor die salade. Iedereen weet dat dat zo werkt, maar Google wil je helpen om daar toch wat betere beslissingen in te nemen. Onder de naam Mood Food met als ondertitel ‘Eat your feelings’ ontwikkelde Google een manier om advies over het leven te combineren met recepten: we zoeken het immers allebei wel eens via de bekende zoekmachine. Google introduceert met Mood Food een grappige persoonlijke chefkok die luistert naar hoe je dag was, hoe je je voelt en wat je denkt, om vervolgens op de proppen te komen met een gerecht dat past bij jouw stemming.

Google onthult AI-foodcoach voor eten op basis van stemming

Gebroken hart-ijsjes

Zo is er het gebroken hart-ijsje en het oxymoron-broodje, de maandag-blues-lasagne: allemaal zijn het bedenksels van een ‘voedseltherapeut’, ontwikkeld door Google. Zo kun je bijvoorbeeld vragen: “Ik moet indruk maken op mijn toekomstige schoonmoeder. Als het me niet lukt, dan zal mijn vriend waarmee ik 10 jaar samen ben, me niet ten huwelijk vragen.” Hoewel dat nogal een intens dilemma is waar je veel vragen bij kunt stellen, moet je niet vergeten dat het gaat om menselijke emoties. Die vriend weet waarschijnlijk niet eens dat dit in hem of haar omgaat, maar dit is wat mensen Mood Food toevertrouwen in de hoop op een gerecht dat de smaakpapillen meeneemt in een hemelse rollercoaster van hoogtepunten. Waar Mood Food mee terugkomt op zo’n vraag? ‘Mijn toekomstige schoonmoeders kippensoep’ bijvoorbeeld. Je krijgt een ingrediëntenlijst, het recept en kunt dan aan de slag.

Bovendien ziet Google wel meer toepassingen dan alleen binnen voedsel. Misschien kan het ook liedjes aanraden of reisbestemmingen. Of zelfs recepten die je dan meteen via een Thuisbezorgd-achtig systeem kunt bestellen. Voor Google is het nog een soort experiment om te kijken hoe de PaLM-API kon worden gebruikt voor verschillende doelen, zoals een grappig antwoord genereren, met recepten komen, enzovoort. Google schrijft: “In de huidige demo gebruiken we de LLM vier keer. De eerste keer wordt de LLM gevraagd creatief te zijn en recepten te bedenken voor de gebruiker op basis van de input van de gebruiker en de context. De tweede vraag formatteert de reacties in JSON (JavaScript Object Notation). De derde vraag zorgt ervoor dat de naamgeving gepast is als waarborg. De laatste vraag zet ongestructureerde recepten om in een geformatteerd JSON-recept.”

Gerelateerde artikelen

Open source-project

Mood Food wordt open source (via GitHub), dus ontwikkelaars en startups kunnen ermee aan de slag. Daarnaast blijft Google er binnen zijn Partner Innovation-team ook mee experimenteren. Wil je meer weten over de techniek erachter, lees dan het blog van Google.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk