Google onder vuur voor selectiemethode van standaard zoekmachines

Google onder vuur voor selectiemethode van standaard zoekmachines

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Keuzescherm voor zoekmachines

Google moest op bevel van de Europese Commissie Android-gebruikers de keuze laten om een zoekmachine en browser te kiezen op hun telefoon, en Google kreeg ook al een boete wegens oneerlijke concurrentie. Als gevolg heeft Google een scherm met keuzemogelijkheden voor browsers en zoekmachines toegevoegd als pop-up-melding in de Google Play Store. Daarna ging het bedrijf nog een stapje verder om gebruikers al bij het instellen van hun telefoon uit vier zoekmachines te laten kiezen.

Het is net daar waar veel zoekmachines van derde partijen nu bewaar tegen aantekenen. Onder meer de zoekmachines DuckDuckGo, Qwant en Ecosia verzetten zich tegen Googles methodiek waarbij zij een reeks voorwaarden opleggen en vervolgens de drie beste kandidaten uitkiezen om naast zijn eigen zoekmachine aan gebruikers te tonen. De zoekmachines die Google wil tonen verschillen per land, en Google heeft een veilingsysteem bedacht waarbij zoekmachines voor elk land een bedrag kunnen bieden.

Screenshot van de keuze aan zoekmachines

Het keuzescherm dat je te zien krijgt bij het instellen van je telefoon zou vanaf volgend jaar actief zijn

Vrije keuze

"Het is niet aan Google om zijn concurrenten te laten opdraaien voor zijn foutieve praktijken en de straf die het bedrijf is opgelegd aan de hand van een veilingsysteem dat zowel de Europese consument als de eerlijke concurrentie niet ten goede komt", zegt de zoekmachine Qwant in een verklaring op Twitter.

Bedrijven die zoekmachines aanbieden, stellen zich vragen bij de methode waarmee zoekmachines geselecteerd zullen worden, en er wordt gesuggereerd dat Google door het keuzesysteem vooral een centje wil bijverdienen door enkel de hoogste bieders een plaats te geven zoals in een veiling. Volgens de zoekmachine Ecosia moeten gebruikers de mogelijkheid krijgen om geheel vrij een zoekmachine te kiezen zonder dat bedrijven daarvoor eerst moeten bieden. Er wordt een oproep gedaan naar de Europese Commissie om in te grijpen en Google op de vingers te tikken.

Volgens Googles systeem komen ook willekeurige kandidaten aan bod als er minder dan drie zoekmachines geld bieden voor een bepaald land. Nog tot 13 september kunnen kandidaten zich aanmelden. Wat denk jij van Googles methode? Vind je de methodiek onethisch of juist wel rechtvaardig? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Chrome zoekmachine DuckDuckGo Startpage.com screenshots

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk