Crisis blijft: Google mag nog geen Android-licentie geven aan Huawei

Crisis blijft: Google mag nog geen Android-licentie geven aan Huawei

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Handelslicentie Google

Amerikaanse bedrijven die handel willen drijven met Huawei moeten eerst de goedkeuring krijgen voor een handelslicentie, als gevolg van de sancties die Huawei boven het hoofd hangen in de Verenigde Staten. Huawei-oprichter Ren Zhengfei vertelt aan CNN meer over de status van die licenties. Het is voor Huawei's smartphone-business belangrijk dat Google een handelslicentie krijgt, maar dat is momenteel nog niet het geval.

Google heeft volgens Zhengfei een verzoek ingediend, maar de goedkeuring is er nog niet gekomen. Nieuwe Huawei-toestellen die draaien op Android 10, zoals de Mate 30 Pro, hebben nu geen Android-licentie, en ze draaien dus op de open-source-versie van Android (AOSP). Die werkt zonder Google-apps, Play Store Google Play Services, maar als Huawei weer met Google kan handel drijven, zou het bedrijf wel de populaire diensten van Google op de telefoons kunnen laten draaien.

Een vergelijkbaar verzoek voor handel van Microsoft is ondertussen wel goedgekeurd. Huawei kan dus MateBook-laptops blijven maken met een Windows-licentie.

Beelden van de telefoon

Eigen alternatieven

Momenteel werkt Huawei tegelijk aan zijn eigen alternatief voor die software genaamd Huawei Mobile Services, maar Ren Zhengfei geeft aan dat Googles software nog altijd de voorkeur krijgt voor het bedrijf. Tenminste tot een punt waarbij Huawei's alternatief dezelfde mate aan 'volwassenheid' heeft bereikt als Googles-tools, en wanneer dat punt bereikt is, zal het bedrijf mogelijk geen beroep meer doen op Amerikaanse bedrijven.

Huawei heeft zijn Mate 30 Pro-vlaggenschip in september voorgesteld in de Duitse stad München, maar de Europese lancering van de telefoon werd vervolgens uitgesteld. Recent verscheen de Mate 30 Pro voor het eerst in Spanje, zij het met een beperkte voorraad. Wanneer we deze krachtpatser in Nederland mogen verwelkomen is nog steeds niet bekend.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk