'Google Nest-gebruiker hoort onbekenden door smart speaker': hoe kan dat?

'Google Nest-gebruiker hoort onbekenden door smart speaker': hoe kan dat?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een gebruiker met een Google Home smart speaker laat in een video op sociale media zien hoe onbekende stemmen in een vreemde taal door zijn speaker te horen zijn. Dat gebeurt net nadat hij Google heeft gevraagd om de lichten aan te zetten. Is het verhaal echt en wat kan de verklaring zijn?

Onbekende stemmen uit smart speaker

Smart speakers zijn ontzettend handige apparaten en zeker voor wie ook smarthome-apparaten in huis heeft. Je kan namelijk je lampen bedienen zonder naar de schakelaar te lopen of je telefoon erbij te nemen. De lampen aanzetten is precies wat Reddit-gebruiker 'u/Kokomi111' probeerde te doen, toen hij schijnbaar een gesprek van onbekenden hoorde door zijn Home-speaker, het eerste model dat in 2016 is gelanceerd.

Het lijkt wel een vrij bijzonder - en laat - verhaal voor Halloween. u/Kokomi111 woont in India en hij hoort via zijn speaker een gesprek tussen meerdere personen in een taal die hij niet begrijpt. In de video kan je volwassenen en kinderen horen en er is ook muziek op de achtergrond.

Dat is natuurlijk behoorlijk griezelig om vast te stellen, tenminste als het verhaal ook waar is, want op basis van de gegeven informatie kunnen we dat helaas niet met zekerheid bevestigen. Het filmpje op Reddit kan in principe zijn vervalst. Toch zien we ook geen indicaties die duidelijk op een vervalsing wijzen. In dit artikel bespreken we op welke manieren het mogelijk kan zijn dat vreemde stemmen door je smart speaker weerklinken.

1. Je begint een telefoongesprek

De Reddit-gebruiker in kwestie vroeg dus aan zijn Home-speaker om lampen te activeren waarna hij de stemmen hoorde. Als zijn verhaal echt is, dan kreeg hij in ieder geval te maken met een heel zeldzame softwarefout.

De eerste manier waarop je anderen kan horen door je smart speaker is via een telefoongesprek. Je kan mensen van over de hele wereld bellen via het commando "Bel [telefoonnummer]". In dat geval kunnen de mensen jou ook verstaan via hun telefoon. Door een softwarefout kan iemand mogelijk foutief zijn gebeld door u/Kokomi111, en de mensen aan de andere kant van de lijn hebben dan dan de oproep geaccepteerd waarna ze onderling bleven kletsen.

Via het menu 'Mijn activiteit' van de Home-app kan je in principe al je interacties met de Google Assistent terugvinden. u/Kokomi111 zag daar zijn commando om de lampen te bedienen en daarna de vage activiteit 'Assistent gebruikt'.

Gerelateerde artikelen

2. De andere is verbonden met je wifi-netwerk

Iedereen die met jouw wifi-netwerk is verbonden, kan in principe geluid casten op je smart speakers. Het is ook niet de eerste keer dat iemand heeft vastgesteld dat er door die reden onbekende Google-commando's in huis werden uitgevoerd. Enkele jaren geleden schreef een andere Reddit-gebruiker over speakers die zomaar muziek begonnen af te spelen. Een onbekende bleek toegang te hebben tot zijn wifi-netwerk en er was zelfs een onbekend apparaat gekoppeld aan zijn huis in Google Home.

Dit lijkt geen verklaring te zijn voor de fout van u/Kokomi111. Hij hoort namelijk de vreemde gesprekken net nadat hij een commando heeft gegeven om zijn lampen te activeren. Het zou erg toevallig zijn dat uitgerekend op dat moment een hacker toeslaat en audio begint te casten, maar het valt ook niet uit te sluiten.

3. De omroepfunctie

Een van de scenario's die andere Reddit-gebruikers volgden, was het gebruik van de omroepfunctie. Ieder Google-account dat deel uitmaakt van jouw huis in de Google Home-app kan in principe geluid omroepen op je speakers. Je hoort dat geluid dan alsof die persoon rechtstreeks tegen je praat.

Gerelateerde artikelen

Als het gaat om een tweedehandsspeaker dan kan de oorspronkelijke eigenaar onbedoeld nog toegang hebben tot zijn speaker, maar de speaker is destijds nieuw gekocht door u/Kokomi111, dat verklaart hij zelf.

Google-supportdienst

u/Kokomi111 geeft in het draadje aan dat hij contact zal opnemen met Googles supportdienst als hij op fora geen passende verklaring vindt voor het voorval. Wij hebben de informatie in het Reddit-draadje ook voorgelegd aan Google, met de vraag of er dergelijke softwarefouten bekend zijn. We passen dit artikel aan als we een reactie ontvangen.

'Google Nest-gebruiker hoort onbekenden door smart speaker': hoe kan dat?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk