Google neemt afscheid van gebundelde apps voor Wear OS

Wear OS heeft verschillende revisies gezien – waarvan ‘Wear OS 2.0’ mogelijk de grootste en belangrijkste aanpassingen teweeg heeft gebracht. Wear OS 2.0 bracht immers afzonderlijke apps. Om deze wijziging af te ronden neemt Google in maart afscheid van de legacy-apps uit het tijdperk van Wear OS 1.0.
Legacy Wear OS-apps
Gebruikers klaagden bij de eerste versie van Wear OS over de afhankelijkheid van hun telefoons; het installeren van apps verliep bijvoorbeeld via de telefoon. Met Wear OS 2.0 nam Google de feedback mee in het ontwerpproces, met als uitkomst de Wear OS-specifieke Play Store, waardoor telefoons nog slechts bijzaak werden bij het gebruik van het platform voor smartwatches. Tegelijkertijd werd door Google de vereiste gesteld aan ontwikkelaars om te werken aan eigen standalone-apps die in eerste instantie geen telefoonverbinding vereisten.
Jarenlang voerde Google een gedoogbeleid – standalone apps werden gezien als de toekomst, maar ontwikkelaars werden niet verplicht om over te stappen. Wel voerde Google acties uit om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars de overstap zouden maken. Zo waren de zogenoemde ‘legacy’-apps die de verbinding met een telefoon vereisten voor installatie niet te vinden in de Play Store, maar konden ze enkel via het tabblad met apps op de telefoon geïnstalleerd worden. Vanaf 10 maart 2021 komt er een definitief einde aan de werking van legacy-apps, zo schrijft Google in een e-mail.
Applicaties sideloaden
Op 10 maart zullen de legacy-apps, die gecombineerd zijn met de applicatie op het toestel, uit deze lijst met apps op de telefoon verdwijnen, en wordt het onmogelijk om zulke apps nog te installeren zonder gebruik te maken van ontwikkelaarstools als ADB. In een reactie tegen Android Police laat Malcolm Bryant, de ontwikkelaar die de e-mail van Google ontving weten dat het voor hem lastiger wordt om belangrijke tools te installeren. “De meeste niet technisch aangelegde gebruikers zullen de moeite niet nemen”, schrijft Bryant.

Update voor Wear OS-ontwikkelaars over het verdwijnen van de legacy-apps voor Wear OS, beeld: Android Police
Een van de redenen die Google noemt voor het niet langer toestaan van het legacy-model voor het Wear OS-platform, is de ruimte die de ingebouwde Wear OS-app inneemt op de telefoon. Zelfs als men geen Wear OS-smartwatch heeft, werd er ruimte ingenomen voor de ingebouwde Wear OS-app. In het nieuwe multi-apk model wordt de Wear OS-app gesplitst van de reguliere app voor op telefoons. Zo wordt de Wear OS-app enkel gedownload en opgeslagen als dat echt nodig blijkt.
Vernieuwing Wear OS
Wear OS heeft sinds de komst van Wear OS 2.0 eigenlijk maar weinig vernieuwingen gezien, of dat in 2021 zo blijft, dat blijft koffiedik kijken. OnePlus heeft alvast toegezegd zich te bundelen met Google om het platform te optimaliseren. Daarnaast verschijnen er het komende jaar meer horloges met de Snapdragon Wear 4100-chipset, die mogelijk nieuw leven blaast in het platform. Wat vind jij van het Wear OS-platform? Koop jij liever smartwatches van een ander platform, of ben je er juist fan van? Laat vooral de strijd der platformen losbarsten in de reacties onderaan het artikel.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties