Googles vernieuwde Material Design duikt op steeds meer plekken op

Googles vernieuwde Material Design duikt op steeds meer plekken op

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Material Design en Material Theming

Het standaard thema Material Design met interfacerichtlijnen zagen we voor het eerst in Android 5.0 Lollipop. Material werd destijds aangekondigd als de nieuwe designfilosofie voor alle Google-diensten, zowel voor mobiel als voor desktop.

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2018 introduceerde Google de volgende fase voor Material: Material Theming. In tegenstelling tot de specifieke interfacerichtlijnen van Material Design, heeft Google besloten tools aan ontwikkelaars en ontwerpers te bieden om prachtige apps te maken voor verschillende platforms die passen bij het merk. Ondertussen dienen de Material Design-componenten nog steeds als de basis maar kunnen app-ontwikkelaars knoppen, kleuren en lettertypes zelf aanpassen.

Material Theming is dus onderdeel van Material Design maar maakt het eenvoudiger voor ontwikkelaars om én de richtlijnen van Google te implementeren en de eigen identiteit te behouden.

Material Theming

Material Theme editor

Mooie voorbeelden hiervan zijn de nieuwe Google Tasks-app, de Google Nieuws-app, de Google Home-app en ook de vernieuwde webversie van Gmail, Google Drive en Google Agenda. We zien in al deze apps het vernieuwde uiterlijk met ronde hoeken voor buttons en een overzichtelijkere indeling van het scherm met veel witruimte. Vorige maand dook ook nog een A/B-test met Material Design-elementen in Google Maps op, eveneens met kaarten met afgeronde hoeken. Deze maand werd dit nieuwe uiterlijk nog concreter aan de hand van screenshots van Google Maps met compleet nieuw Material Theme-uiterlijk. Zie de screenshots hieronder.

Screenshots van Google Maps met Material Theme

Google Sans

Material Theming bevat ook een nieuw lettertype. Dit font heet Google Sans en is gebaseerd op Product Sans dat onderdeel is van de in 2015 gelanceerde nieuwe branding van Google.

De G uit het nieuwe Google-logo.

Dit lettertype is nu in een A/B-test opgedoken in Google Zoeken en al te bezichtigen op het web via de pagina om in te loggen in je Google-account.

Material Theme in Google Zoeken

Screenshots van Google-account met Material Theme

Material Theming -  de toekomst

Met het doorvoeren van Material Theming in Google-apps, hoopt Google natuurlijk dat app-ontwikkelaars zullen gaan volgen. De designfilosofie zal hopelijk resulteren in een uniformer geheel op Android waarbij de verschillende apps hun eigen identiteit kunnen behouden. Ontwikkelaars hoeven dus niet de overwegend lichte interface, waar Google fan van is, over te nemen. Meer informatie over Material Theming vind je hier.

Via: 1, 2

Google Tasks

Google Tasks

Google Tasks is een app waarin je je taken kunt bijhouden en tevens integratie heeft met Gmail en Google Agenda zodat je op meerdere plekken je todo-lijstje kunt bij ..
Google Nieuws

Google Nieuws

Google Nieuws is een mooie samenvoeging van Google Play Kiosk en  Google Nieuws & Weer. Door in 2018 verschillende nieuwsdiens ..
Google Home

Google Home

De Google Home-app is een verzamelplek voor het instellen, beheren en bedienen van hardware als de Google Home, Chromecast en Chromecast Audio. Maar de app kan ook a ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk