Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Google Maps Navigation ook voor Android 1.6 en onofficieel in Europa! (met AW video en Howto)

· 25 november 2009

Wat werd verwacht de grote kracht van Android 2.0 te zijn, namelijk de nieuwe navigatiesoftware van Google, blijkt helemaal niet gebonden te zijn aan Android 2.0. Wat hackers al een tijdje in de gaten hadden, was dat Google Maps Navigatie, zoals het systeem zo mooi heet, ook werkte op oudere versies van Android. Het leek er echter op dat Google deze software exclusief voor de nieuwere firmwareversies wilde houden, om er voor te zorgen dat het lijstje van verbeteringen in Android 2.0 wat langer was. Google heeft het tegendeel bewezen door Maps Navigation ook uit te brengen voor apparaten met firmware 1.6. Deze firmwareversie wordt in de volksmond ook wel Donut genoemd. De apparaten die deze versie draaien zijn onder meer de G1, de HTC Magic en de T-Mobile Pulse. In de Market in de Verenigde Staten is de officiële versie van Maps Navigation vanaf gisteren te downloaden. Bij ons is ook een update voor Maps te vinden, helaas nog zonder Navigation. Na de break vind je meer informatie over die nieuwe versie van Google Maps en een duidelijke howto om ook in Nederland Maps Navigation werkend te krijgen! Verder hebben we ook een heuse video-preview van Maps Navigation!

De nieuwe Maps in Europa
02_Nieuwe_Functies
De versie van Google Maps die nu in de Europese Market te vinden is bevat een interessante nieuwe functie, namelijk lagen. Die lagen zullen je wellicht aan het programma Layar doen denken. En in principe klopt dit ook wel tot op zekere hoogte. De lagen bevatten meer informatie, om de kaart rijker met informatie te maken. Waren we voorheen gewend de satellietweergave te kiezen, blijkt dit nu een laag geworden te zijn. Andere voorbeelden van lagen zijn bijvoorbeeld 'verkeer', die verkeersinformatie zou moeten laten zien. Helaas heb ik nog niet kunnen ontdekken of deze functie nu ook daadwerkelijk werkt in Nederland. Ook is er nu een laag die je aan kunt zetten die je Latitude-contacten laat zien. Een veelgevraagde functie is nu ook beschikbaar als laag, namelijk My Maps (of Mijn Kaarten). Deze kaarten van bijvoorbeeld je favoriete fietstochtje kun je nu ook laten zien als laag. Ook interessant is de Wikipedia-laag, die bijvoorbeeld bezienswaardigheden laat zien. In de toekomst zullen waarschijnlijk ook openbaar vervoerverbindingen door een laag zichtbaar worden gemaakt. Aan het einde van dit artikel vind je screenshots van onder andere de nieuwe versie van Google Maps voor Europa. Deze lagen zijn ook voor de Navigation-versie van Maps belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld een laag met benzinestations aanzetten, zodat je weet waar je een tankstation kunt vinden als je tank bijna leeg is. Google Maps Navigation in Europa (ONOFFICIEEL!) Deze stappen kun je volgen op eigen risico om Google Maps Navigation uit te proberen in Nederland. Helaas werkt het nog lang niet perfect, maar op deze manier kun je een leuk voorproefje krijgen. Er zijn twee methoden, één voor gebruikers die geen root-toegang hebben en één alleen voor gebruikers die wél root-toegang hebben. Mensen mét root-toegang kunnen ook de eerste methode gebruiken. Als je de eerste methode probeert, dan blijft de versie van Google Maps zonder Navigation gewoon geïnstalleerd (dit is aan te raden voor als je weer terug wil). De hieronder gebruikte informatie komt voor een groot deel van het XDA Developers forum. Zonder root-toegang:
 1. Download dit pakket: http://ul.to/18fckr/Maps3.2.1-patched-no-root.apk
 2. Zet het op de SD-kaart van je telefoon.
 3. Installeer het pakket met bijvoorbeeld Linda File Manager.
 4. Download dit programma: Nav Launcher in de Android Market. Bijvoorbeeld door deze QRCode te scannen: [qrcode:com.madcowsolutions.NavLauncher]
 5. Start Nav Launcher vanuit je menu. Typ een locatie in en gaan met die banaan!
Met root-toegang:
 1. Doe óf met ADB: adb remount adb uninstall com.google.android.apps.maps adb shell find /system /data -name \*google\*maps.apk\* -o -name Maps.apk "|" xargs rm óf in een terminal op de telefoon: mount -o remount,rw /system pm uninstall com.google.android.apps.maps find /system /data -name \*google\*maps.apk\* -o -name Maps.apk | xargs rm
 2. Download dit pakket: http://ul.to/uwa3gp/Maps3.2.1-patched-root.apk
 3. Volg bij de methode zonder root-toegang stap 3. Nu kun je navigeren door Google Maps op te starten, een route te zoeken en dan op "Navigeren" te klikken. Werkt dit niet, probeer dan ook stappen 4-5 te volgen.
12_Navigation_Streetview
Verder schijnt het nodig te zijn om de 'Speech Synthesis' data te downloaden omdat de navigatie anders niet werkt. Ik had zelf het probleem dat als het geluid aanstond (in Navigation zelf), ik constant een 'force close'-melding kreeg en Navigation opnieuw op moest starten. Ook die data kun je gewoon in de Market vinden. Helaas is er nog geen Nederlandse spraaksynthese beschikbaar en zal de navigatiemevrouw dan ook bijvoorbeeld een mooi Brits/Amerikaans/Duits accent hebben. Aan het einde van dit artikel vind je screenshots van Maps Navigation, Nav Launcher en de versie van Google Maps die officieel in de Nederlandse Market te vinden is. Hier direct onder vind je een video-preview van Google Maps Navigation, gemaakt door Dennis van Androidworld. Op deze video probeert Dennis de applicatie uit op zijn Nederlandse Vodafone Magic, ín Nederland!

httpv://www.youtube.com/watch?v=4WzgY_ObWQc

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...