Google laat je telefoon straks werken als paspoort of autosleutel

Google laat je telefoon straks werken als paspoort of autosleutel

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Binnenkort worden onze telefoons nog slimmer, want ze zullen dienen als een digitaal paspoort, onze autosleutel of een digitaal rijbewijs. Google werkt samen met partners om een universeel systeem op poten te zetten, en dat werkt met de beveiligingschip die in smartphones zit.

Android Ready SE Alliance

Wie een Pixel-telefoon gebruikt of een Samsung Galaxy S20 of S21 heeft, bezit een telefoon die uitgerust is met een geavanceerde beveiligingschip. Google gebruikt namelijk al sinds de Pixel 3 de Titan M-chip en ook Samsung gebruikt zo'n chip in zijn flagships sinds de Galaxy S20-reeks vorig jaar. Een beveiligingschip is in staat om gevoelige gegevens te bewaren, en Google wil nu nieuwe functionaliteiten bieden voor smartphones die er een hebben. Het richt daarvoor de 'Android Ready SE Alliance op, een nieuwe samenwerking met partners in de industrie, dat zegt het in zijn blog.

De 'SE' in de naam staat voor Secure Elements en dat is ook de officiële naam voor beveiligingschips als de Titan M. Google werkt nu met verschillende fabrikanten die Secure Elements ontwikkelen en er wordt er ook vergaderd met smartphonefabrikanten. De bedoeling is dat er concrete toepassingen uit de samenwerking voortvloeien die universeel werken. Dat wil zeggen dat ze compatibel zijn met Android, maar ook met Android TV, Android Auto en Wear OS-horloges.

Google laat je telefoon straks werken als paspoort of autosleutel

Digitale autosleutel

Een voorbeeld van zo'n toepassing is de mogelijkheid om identiteitsgegevens op onze telefoon te bewaren of een digitaal rijbewijs te ontwikkelen. Een andere functionaliteit is onze smartphone die dient als autosleutel. Dat is op dit moment al werkend bij iPhones in combinatie met selecte modellen van BMW en daarnaast weten we dat ook Samsung samenwerkt met autoconstructeurs voor zo'n functie.

Gerelateerde artikelen

Dankzij de nieuwe Android Ready SE Alliance wil Google moeten onze Android-smartphones nog nuttiger worden, en zo zouden meer fabrikanten getriggerd zijn om een beveiligingschip in telefoons implementeren. Zodra dat het geval is gaan ook automatisch andere partijen meer interesse vertonen voor de toepassingen, denk aan een autofabrikant die ook opeens een slimme sleutel wil ondersteunen voor zijn bolides. Je vindt meer informatie over de nieuwe samenwerking op deze website. Kijk jij ernaar uit om concrete toepassingen voor secure elements te zien groeien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk