Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Google koopt grond in België: waarschijnlijk voor datacenter

Laura Jenny
Laura Jenny
22 oktober 2022, 13:30
3 min leestijd
Google koopt grond in België: waarschijnlijk voor datacenter

Lees verder na de advertentie.

Google maakt bekend grond te hebben gekocht op het industrieterrein van Feluy bij La Louvière, in de provincie Henegouwen. Opmerkelijk genoeg zegt het niet waarom, maar de kans is groot dat het gaat om ruimte voor de bouw van een nieuw datacenter. 

Belgische grond

De grond is 36 hectare. Google zegt nog geen concrete plannen te hebben, wat vrij opmerkelijk is voor zo’n aankoop, maar het geeft aan DataNews aan dat het om een potentieel datacenter gaat. De komende tijd steekt Google in ieder geval geld in het aanleggen van de basisinfrastructuur van dit mysterieuze project. Google laat weten dat de bestemming van het stuk land samenhangt met de vraag naar Google clouddiensten in België. Op dit moment staan er vijf datacenters van Google in België. Ze zijn gebouwd sinds 2005 en zijn allemaal gevestigd allemaal op dezelfde plek in Saint-Ghislain. 

Frederic Descams, die verantwoordelijk is voor datacenters van Google in België, zegt tegen DataNews: “Als de kansen zich opdoen, dan moeten we die nemen en als het moment komt dat we moeten uitbreiden, dan kunnen we dat in België blijven doen. In digitale infrastructuur evolueert alles snel. Als er een volgende verandering in cloudontwikkeling komt, dan moet je klaarstaan. Het kost veel tijd om een locatie te ontwikkelen, maar als je daar al kan voorbereiden en er staat een eerste gebouw, dan kun je dat veel sneller opschalen.”

Google-datacenters

Het is niet voor het eerst dat Google dit jaar grond in België koopt dat nog geen specifieke bestemming heeft: ook in Farciennes bij Charleroi is een perceel van Google te vinden. Ondertussen werkt het nog hard aan het vijfde datacenter in Saint-Ghislain, dat dit jaar nog moet openen. Het bedrijf schrijft dat België een belangrijk onderdeel is in de Europese infrastructuur van Google. Er is sinds 2007 al bijna 3 miljard euro geïnvesteerd in infrastructuur voor datacenters in België. Iets wat ook zorgt voor veel banen in België: er zouden gemiddeld 2.800 lokale banen per jaar zijn gekomen sinds 2007 en 2020, door de datacenters van Google. Het zou 2,7 miljard euro bijdragen aan het Belgische BNP.

Alexander De Croo, premier van België, verwelkomt de investering: “Deze nieuwe investering is geweldig nieuws. Het bevestigt onze positie als digitale pionier. België speelt al jaren een leidende rol in Europa als het gaat om de ontwikkeling van de digitale economie. Onze centrale positie, onze knowhow en onze talenten zijn allemaal troeven voor bedrijven als Google, maar ook voor alle innovatieve startups die elke dag in ons land opgestart worden. We moeten er trots op zijn en blijven investeren in ons ecosysteem om het te laten groeien. Nooit was digitale innovatie belangrijker dan in het post-covid-tijdperk. Internationale evenementen tonen ons elke dag opnieuw hoe cruciaal het is voor België en voor Europa om zijn eigen infrastructuur en zijn eigen economische en technologische hefbomen te hebben.”

Duurzaamheid

Met de komst van datacenters komt ook altijd de vraag: is het wel duurzaam? Google matchte elk jaar vanaf 2017 zijn elektriciteitsverbruik met 100% hernieuwbare energie voor zijn globale activiteiten, inclusief datacenters en kantoren. In 2017 werd een nieuwe zonne-installatie geïnstalleerd op de Belgische datacentersite, goed voor jaarlijks 2,8 megawatt aan schone, hernieuwbare energie. In 2019 kocht Google in België 92 megawatt aan offshore-windenergie aan. Google wil tegen 2030 alleen op koolstofvrije energie werken binnen hetzelfde net.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 oktober 2022, 15:40

Zolang ze het benodigde stroomverbruik direct of indirect compenseren, de locale stroomvoorziening niet in het gedrang komt en ze hun vennootschapsbelasting niet omzeilen, Welkom?