Google kiest appbundels boven apk's in de Play Store, dat heeft gevolgen

Google kiest appbundels boven apk's in de Play Store, dat heeft gevolgen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Nieuwe apps die in de Play Store verschijnen moeten ingediend worden als appbundel, en niet als apk. Het is een meerwaarde voor Google en de beveiliging op Android, maar tegelijk doet het applicatiewinkels van derden pijn.

Appbundels en apk's

Deze week maakte Google bekend dat nieuwe apps die vanaf augustus 2021 in de Play Store verschijnen, verplicht als Android App Bundle (AAP) moeten komen. Voorheen was er voor ontwikkelaars nog de keuze tussen een apk-bestand of AAP, maar nu komt de aap uit de mouw, want Google geeft nu duidelijk de voorkeur aan appbundels.

AAP werd in 2018 voorgesteld, en volgens dit concept om apps te verpakken, ontvang je updates alleen als ze compatibel zijn met jouw specifieke telefoon en de taal die je op je smartphone gebruikt. Dat brengt zowel voordelen voor Google als de appontwikkelaars. Ten eerste helpt het ontwikkelaars om stabielere updates uit te brengen, en dat leidt ertoe dat hun app minder snel verwijderd wordt. Anderzijds kunnen kwaadwillenden niet knoeien met appbundels zoals dat met een apk-bestand wel kan, en op die manier maakt Google van Android een veiligere plek. Bij een apk-bestand kan je namelijk de code aanpassen om dan de malware te verspreiden als een lopend vuurtje.

Google kiest appbundels boven apk's in de Play Store, dat heeft gevolgen

De keerzijde van de medaille

Toch zal niet iedereen enthousiast worden van Googles duidelijke keuze voor appbundels. Applicatiewinkels van derden maken veelal gebruik van apk's, en het is nog maar de vraag of ontwikkelaars de moeite zullen doen om telkens naast de AAP-release nog een een apk uit te brengen voor andere appwinkels dan de Play Store. In veel gevallen moeten ze namelijk nog een release voor Harmony OS uitbrengen of voor de Amazon App Store, en straks ook voor de Windows 11-apps die eraan komen.

Gerelateerde artikelen

We verwachten dat Google op termijn ook verlangt dat alle huidige apps verplicht als AAP verschijnen, en wel omwille van het volgende zinnetje in Googles blogbericht: "Bestaande apps zijn momenteel een uitzondering (...)". Zie je dat woordje 'momenteel'? Eerder dit jaar bracht Google nog goed nieuws voor applicatiewinkels van derden, want in Android 12 liet het bedrijf toe dat andere winkels dan de Play Store voortaan hun apps automatisch kunnen updaten voor de gebruiker.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google Play Store? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk