Google is officieel 25 jaar oud geworden en het 'oude' Google is niet verdwenen

Google is officieel 25 jaar oud geworden en het 'oude' Google is niet verdwenen

Dennis Mons

door Dennis Mons

Laatst geüpdatet

Voor de jongere gebruikers onder ons is Google gemeengoed geworden. Maar het is ooit ontstaan omdat twee studenten vonden dat ‘de interwebs’ een rommeltje was. Ze gingen aan het werk en dit zijn een aantal zaken waardoor we het bedrijf echt dankbaar voor mogen zijn. Het viert vandaag zijn 25ste verjaardag.

Google heeft de wereld veranderd én beangstigd

Het moge duidelijk zijn dat Google als bedrijf intimiderend kan zijn. Met enige regelmaat wordt het teruggeroepen door rechtbanken of zelfs de EU. Op je achterste benen staan is dan ook het devies als je gebruik maakt van de zoekgigant of natuurlijk ook zijn producten. Maar zonder Google zou het leven een stuk saaier zijn.

Los van enige terughoudendheid is het wel nodig om een buiging te maken voor alles wat Google in 25 jaar bereikt heeft. Zonder Google zouden we nog steeds radeloos op een Startpagina scrollen. Of zou ‘hey Google, hoe laat is het’ een reactie van je partner opleveren: ‘je hebt een horloge’.

Het begon allemaal in een kleine studentenkamer waar Larry Page en Sergey Brin even bedachten dat het internet feitelijk een zootje was. De twee doken dan ook op een idee dat in eerste instantie BackRub heette. Het moest ervoor zorgen dat internetpagina’s georganiseerd konden worden, maar ook een waarde kregen.

Een van de grootste hoogtepunten was natuurlijk de lancering van Android, een mobiel besturingssysteem, in 2007. Hierdoor kon Google de smartphone-ervaring revolutioneren en Android werd al snel het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. De HTC Dream was wellicht niet perfect, maar het opende wel de deuren voor veel andere fabrikanten zoals Sony (toen nog met Ericsson) en tot op zekere hoogte Nokia.

Gerelateerde artikelen

Maar in de vroege jaren 2000 groeide Google snel en introduceerde nieuwe diensten zoals Gmail in 2004 en Google Maps in 2005. Hun beursgang in 2004 maakte hen miljardairs. In 2006 verwierf Google YouTube, wat een enorme stap was in online videocontent. Hieronder een kleine bloemlezing van de voortgang van het bedrijf. (via Reuters)

Jaar Gebeurtenis
1995-1996 Page en Brin ontmoeten elkaar aan de Stanford University en creëren een zoekmachine genaamd BackRub.
1998 De startup, nu hernoemd tot Google, krijgt 100.000 dollar aan financiering van medeoprichter van Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim.
1999 Google kondigt 25 miljoen dollar aan financiering aan van Sequoia Capital en Kleiner Perkins in zijn allereerste persbericht en introduceert officieel de term "Googlers" aan de wereld.
Juni 2000 Google wordt de standaard zoekmachineprovider voor Yahoo, een van de populairste websites van die tijd.
Oktober 2000 Lancering van AdWords, het online advertentieplatform dat essentieel wordt voor het bedrijf van Google.
2001 Eric Schmidt wordt benoemd tot CEO en voorzitter van de raad van bestuur van Google.
April 2004 Google kondigt aan dat het de release van Gmail test, met een opslagcapaciteit tot 1 GB.
Augustus 2004 Lancering van de eerste openbare aanbieding van ongeveer 19,6 miljoen aandelen, tegen een openingsprijs van 85 dollar per aandeel.
Februari 2005 Lancering van Google Maps voor desktop.
Augustus 2005 Verwerft de mobiele startup Android. Lancering van de instant messaging-service Google Talk.
2006 Koopt de online videoservice YouTube voor 1,65 miljard dollar.
April 2007 Aankondiging van de overname van webadvertentieleverancier DoubleClick voor 3,1 miljard dollar.
Mei 2007 Introductie van universeel zoeken waarmee gebruikers toegang hebben tot zoekresultaten voor alle soorten inhoud, zoals afbeeldingen, video's en nieuws, in één keer.
September 2008 De introductie van de eerste Android-telefoon, de T-Mobile G1 of HTC Dream (zelfde toestel overigens). Lancering van de webbrowser Google Chrome.
Januari 2010 Lancering van de smartphone Nexus One, ontwikkeld in samenwerking met HTC.
Maart 2010 Beëindigt het censureren van zoekresultaten in China, wat leidt tot een verbod in het land.
Oktober 2010 Google test zijn eerste zelfrijdende voertuigen met een kleine vloot Toyota Prius-auto's in Californië.
Juni 2011 Lancering van de sociale netwerkservice Google+, die in 2018 wordt stopgezet.
Augustus 2011 Aankondiging van de overname van Motorola Mobility, inclusief de mobiele telefoon- en tv-settopboxbedrijven van Motorola, voor 12,5 miljard dollar.
2012 Lancering van Google Glass.
2013 Aankondiging van de overname van het Israëlische kaartenstartup Waze voor ongeveer 1 miljard dollar.
2014 Aankondiging in januari dat het AI-bedrijf DeepMind zal overnemen. In dezelfde maand kondigt het een deal van 3,2 miljard dollar aan om Nest Labs, de maker van slimme thermostaten en rookmelders, over te nemen.
2015 Aankondiging van plannen om een nieuw beursgenoteerd bedrijf, Alphabet, op te richten, dat Google en andere eenheden zal huisvesten, waaronder YouTube en onderzoeks- en durfkapitaalbedrijven. Sundar Pichai wordt CEO van Google.
Oktober 2016 Lancering van de eerste Pixel-smartphone.
November 2016 Lancering van de Google Home slimme luidspreker.
Juni 2017 De Europese Commissie beboet Google met 2,42 miljard euro voor het schenden van de neutraliteit van zijn zoekmachine.
Februari 2018 Google rapporteert voor het eerst een jaaromzet van meer dan 100 miljard dollar.
Juli 2018 De Europese Commissie beboet Google met 4,34 miljard euro voor anti-competitieve praktijken met betrekking tot zijn Android-besturingssysteem.
Maart 2019 De Europese Commissie legt een boete van 1,49 miljard euro op voor anti-competitieve praktijken met betrekking tot het online advertentiebedrijf van het bedrijf.
Juni 2019 Google kondigt de overname van de analytische startup Looker aan voor 2,6 miljard dollar.
November 2019 Aankondiging van de overname van Fitbit voor 2,1 miljard dollar.
December 2019 Medeoprichters Page en Brin kondigen aan dat ze aftreden als CEO en president, respectievelijk; Pichai wordt CEO van Alphabet.
2020 Alphabet bereikt een marktkapitalisatie van 1 miljard dollar.
Januari 2023 Het bedrijf schrapt 12.000 banen, oftewel 6 procent van zijn personeelsbestand.
Februari 2023 Google kondigt Bard aan, een AI-aangedreven chatbot die tekstinhoud kan produceren en informatie van internet kan halen. Een feitelijke fout in de demonstratie van de AI-tool doet de marktkapitalisatie van Alphabet kelderen met 100 miljard dollar. Susan Wojcicki, een van de eerste medewerkers van Google, treedt af als CEO van YouTube; Neal Mohan vervangt haar.
Maart 2023 Begin van de uitrol van Bard naar sommige gebruikers.
htc dream 3

De T-Mobile G1 (ook bekend als de HTC Dream) was de eerste Android-telefoon op de markt

In 2012 verwierf Google Motorola Mobility en bracht later de Google Pixel-telefoons uit. Ook werd de Google Glass aangekondigd, hoewel dit project later werd stopgezet. Blijkbaar waren de privacy-zaken nogal een ding én je zag eruit als een idioot met een Glass op je bakkes.

Google evolueerde verder en werd Alphabet Inc. in 2015, met Larry Page als CEO. Onder Alphabet zijn ze begonnen met projecten zoals zelfrijdende auto's en experimenteerden ze met kunstmatige intelligentie. Soms worden we op de vingers getikt en soms kunnen we immers niet zonder.

Gerelateerde artikelen

In de afgelopen jaren heeft Google namelijk veel kritiek gekregen op privacykwesties en monopoliegedrag. Niettemin blijft Google een cruciaal onderdeel van het moderne digitale tijdperk en blijft het innoveren en evolueren.

Mocht je ineens ontzettend nostalgisch worden over het Google van weleer, dan hebben we goed nieuws. Neocities (en ja dat bestaat ook nog steeds) heeft het oude Google Search nog steeds online.

Ik, de schrijver van dit artikel, schaar me zeker gelukkig over hetgeen Google voor ons heeft gedaan. En ondanks enkele (behoorlijke) pijnpunten is het nog altijd een bedrijf waar we best even een kleine 'tip of the hat' mogen geven. Jullie ook nog tevreden? Drop het in de comments.

woymuhk

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk