Google I/O 2019: dit kun je allemaal verwachten

Google I/O 2019: dit kun je allemaal verwachten

Pixel 3a en Pixel 3a XL

Op 7 mei worden we heel even terug gekatapulteerd naar 2013 toen Google zijn Nexus 5 aankondigde. De Nexus 5 vormde samen met zijn opvolger de 5X de laatste midrange-telefoons van het merk. Google maakte daarna enkel nog duurdere Nexus-telefoons en ook de Pixel-reeks was volledig op het hogere segment gefocust.

Google I/O 2019: dit kun je allemaal verwachten

Een gelekte afbeelding van de Pixel 3a

Daar komt verandering in met de Pixel 3a en de Pixel 3a XL. De Pixel 3a XL krijgt volgens de geruchten een 6 inch LCD-scherm met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Verder werkt hij op de Snapdragon 710, een processor voor midrange-telefoons, maar daarnaast krijgt hij met 4 GB aan werkgeheugen evenveel RAM als de duurdere Pixels. Er zijn ook best verschillen met de kleinere Pixel 3a, want die telefoon krijgt naast een kleiner scherm een minder krachtige Snapdragon 670-chipset.

Foto's van de verpakking van de telefoon

Een interessant gerucht is dat de uitstekende 12 MP camera van de Pixel 3-reeks behouden blijft bij deze voordeligere telefoons. Minder goed is dat Google er ook voor koos om daarnaast ook de stevige schermranden te behouden.

Onlangs raakte bekend dat de prijzen van de Pixel 3a-reeks goedkoper zullen zijn dan verwacht, want de Pixel 3a zal te koop zijn vanaf 379 euro à 399 euro. Voor de Pixel 3a XL verwachten we een prijs van 349 euro. We verwachten nog steeds geen komst naar Nederland, maar de telefoon zal wel verkrijgbaar zijn via onze buurlanden: Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. Er komt ook een paarse Iris-variant.

Nest Hub Max

Google I/O is in principe een ontwikkelaarsevenement waar in de eerste plaats over software wordt gesproken, want Made By Google in het najaar is het nieuwe evenement voor hardware. Google maakt dit jaar al een uitzondering voor zijn Pixel 3a-telefoons, dus waarom zou het niet in één keer de tijd nemen om een nieuwe smart display te tonen?

Screenshots van de gelekte toestellen in de Google Store

De Nest Hub Max wordt het eerste smart display dat onder de Nest-merknaam zal worden gelanceerd. Nest is een merk van Google dat onder meer slimme thermostaten en IP-camera's ontwikkelt. Googles eerste smart display, de Home Hub, kreeg bewust geen camera omwille van privacyredenen. Deze Nest Hub Max zal daarentegen een knappe 12 MP Sony IMX277-camera krijgen, zodat hij juist wel een oogje in het zeil kan houden. Het gaat om dezelfde camera als bij de GoPro Hero 7 Black-actiecamera.

Google Home Hub

Verder leren we uit geruchten dat hij een groter 10,1 inch LCD-scherm krijgt in vergelijking met het 7 inch paneel van de Home Hub. Het paneel heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Verder krijgt het slimme scherm een krachtigere chipset, 2 GB RAM en stereo-luidsprekers.

Wat misschien vreemd klinkt, is de naam 'Nest Hub Max', want dat suggereert dat ook een kleinere Nest Hub zit aan te komen. Volgens 9To5Google wil Google de Home Hub opnieuw lanceren onder de naam 'Google Nest Hub', omdat de Nest-naam beter zou passen bij de productcategorie dan de 'Home'-merknaam, dat meldden insiders bij Google.

Een grote vraag blijft het prijskaartje van deze smart display. We verwachten niet dat de Hub Max naar Nederland zal komen, omdat de software voor smart displays het Nederlands nog niet machtig is. Al sluiten we natuurlijk nooit een prettige verrassing uit van Google.

Android Q

We verwachten dezer zomer de lancering van Android 10, beter bekend als versie Q. Een eerste bèta bevatte privacygerelateerde functies zoals een nieuw systeem voor tijdelijke machtigingen en daarnaast een systeembrede donkere modus. Verder kregen we met de tweede bèta van april een emulator waarin een interface voor vouwbare telefoons getoond werd. Een andere, onverwachte nieuwigheid is een bubbles-weergave zoals we gewend zijn met de chatheads van Facebook Messenger.

Screenshot van Bubbles in Android Q

Bubbles in Android Q zullen werken naast het klassieke meldingensysteem

We zijn nu meer dan een maand na het verschijnen van die tweede bèta en daarom lijkt het logisch dat de Android-maker op I/O zijn derde bèta aankondigt. We verwachten dat Google dit keer minder functies zal toevoegen die achter de schermen nuttig zijn en juist meer zal focussen op wat wel erg zichtbaar is voor gebruikers. We hopen op meer informatie over hoe de donkere modus zal werken op Android Q en mogelijk ook meer informatie over Bubbles.

Een laatste voorspelling is dat we een demonstratie te zien krijgen van een vouwbare telefoon die op Android Q werkt. Google werkte al nauw samen met Samsung om Android voor de Fold te ontwerpen, maar nu de lancering van de vouwbare telefoon is uitgesteld, is de kans misschien eerder klein dat we hem te zien zullen krijgen op het podium.

Google Stadia

In maart maakte Google een grote stap bekend in de gaming-wereld met een streaming platform genaamd Stadia. Gamers zullen niet langer de krachtigste hardware nodig hebben om games te spelen met mooie graphics, want Google wil in de plaats zijn krachtige servers aan het werk zetten samen met jouw internetverbinding.

Stadia Controller

Google heeft al bekend gemaakt dat Stadia zal werken via een heleboel platformen waaronder Android-telefoons of door te streamen op je televisie met een Chromecast. Daarnaast komt er een eigen controller die een speciale integratie krijgt met YouTube, maar je zal Stadia ook met alle andere soorten controllers kunnen gebruiken. Google zal ook eigen games maken dankzij een eigen game-studio die voor Stadia werd opgericht.

Er is dus al best veel geweten over het nieuwe platform en tegelijk ook erg weinig, want een groot vraagteken blijft het verdienmodel voor Google. Het is nog niet duidelijk of Google een eigen digitale winkel van games wil oprichten of eerder voor een vaste maandelijks bedrag kiest en zo toegang geeft tot een bibliotheek van games. De meeste geruchten wijzen in die richting van die eerste mogelijkheid, maar een recente AW Poll toont dat de meeste lezers vooral interesse hebben in een formule à la Netflix , maar dan voor spellen. We verwachten dus meer concrete informatie over Stadia, want de dienst zou dit jaar nog verschijnen.

Google Assistent 

Google Assistent staat centraal in het toekomstbeeld van Google, want de slimme assistentiesoftware wordt steeds beter en Google bouwt in al zijn producten een duidelijk rol voor Assistent. Vorig jaar stal de immer behulpzame toepassing nog de show in een demonstratie van Google Duplex. Dankzij die technologie is het mogelijk om je Assistent te vragen om voor jou telefonisch een tafel te reserveren in een restaurant of een kappersafspraak te maken. Duplex rolde vervolgens uit in een beperkte vorm in de Verenigde Staten. Gezien het succes van de vorige demo, zou een vervolg waarbij de Assistent nieuwe trucs heeft geleerd een logische zet zijn. Al is zo'n vervolg geen zekerheid.

Google Duplex

Er zijn wel aanwijzingen van een nieuwe integratie van Assistent in Chrome. Je Assistent zou daarmee op een commando kunnen reageren dankzij Chrome. In een gelekt voorbeeld van Google blijkt dat je voor je trip in het buitenland een huurauto kan boeken door het aan Assistent te vragen. Die zal je vervolgens leiden naar de juiste webpagina in Chrome waar je hem kan bestellen.

Andere verwachtingen

We verwachten tal van andere nieuwigheden die op Google I/O het leven worden ingeroepen. Mogelijk komen er verbeteringen voor Google Lens, dat is de objectherkenningssoftware die deel uitmaakt van Assistent, Foto's en Google Camera. Google zal misschien bekend maken dat Lens nog slimmer is geworden en nieuwe verbluffende zaken kan onderscheiden.

Screenshots van Chrome voor feature phones

Chrome voor feature phones draait hier op een versie van Android die gebaseerd is op Android 8.1 Oreo

We zagen onlangs voor het eerst screenshots van een aangepaste versie van Google Chrome voor feature phones. De bediening is speciaal geoptimaliseerd om te werken met knoppen. Google zal mogelijk meer bekend maken over een aangepaste variant van Android voor dergelijke telefoons. Eerder kocht het namelijk al KaiOS, dat is een besturingssysteem voor feature phones.

Androidworld tijdens Google I/O

Zoals je wel kan lezen, is geen enkel Google-dienst tijden de I/O-conferentie veilig voor nieuwe verbeteringen en Androidworld zal dan morgen ook paraat staan om je te voorzien van de laatste updates over Google I/O 2019. De conferentie begint om 19 uur en je vindt op Androidworld ook een link naar de livestream zodra die beschikbaar is.

Naar welke nieuwigheid kijk jij het meeste uit. Welke andere witte konijnen zal CEO Sundar Pichaï nog allemaal vanuit zijn hoge hoed toveren? Vertel het ons in de reacties onderaan dit artikel.

Google Pixel 3a XL
3700 mAh
6 inch - 2160 bij 1080 px
64 GB
Qualco SDM670 Snapdragon 670

Meer info

Google Pixel 3a
3000 mAh
5.6 inch - 2220 bij 1080 px
64 GB
Qualco SDM670 Snapdragon 670

Meer info

Google I/O 2019
Dit is de app van Google I/O 2019 met de planning van de verschillende keynotes die doorgaan op het ontwikkelaarsevenement van Google. Je leest er alle informat ..

Meer info

Google Pixel 3a XL
3700 mAh
6 inch - 2160 bij 1080 px
64 GB
Qualco SDM670 Snapdragon 670

Meer info

Google Pixel 3a
3000 mAh
5.6 inch - 2220 bij 1080 px
64 GB
Qualco SDM670 Snapdragon 670

Meer info

Lees meer over:
Google I/O 2019

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer