Google I/O 2014: samenvatting en alle sessies nu te bekijken

Google I/O 2014: samenvatting en alle sessies nu te bekijken

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Google I/O 2014: overal Android!

Was vorig jaar Google I/O nog een redelijke teleurstelling op het gebied van Android, was Google I/O 2014 wel echt een Android-gericht evenement. 2014 wordt blijkbaar het jaar van 'overal Android'. We zagen Android voor om de pols, Android voor op de televisie, Android voor in de auto, Android voor op budgettoestellen in ontwikkelingslanden, Android voor in zakelijke omgevingen en we zagen een preview van de aankomende grote release van Android.

Uiteraard hebben we de laatste weken veel geschreven over deze nieuwe toepassingen van Android. In dit artikel lees je een korte samenvatting van alle nieuwe Android-mogelijkheden met links naar artikelen die alles in detail uitleggen.

Alle sessies bekijken

Voor ontwikkelaars en ontwerpers zijn ook dit jaar veel interessante sessies gehouden. Deze presentaties waren onder andere verdiepingen van bij de grote keynote speech aangekondigde nieuwe functies, maar ook veel tips en trucs voor onder andere het ontwikkelen en ontwerpen voor Android. Vanaf deze week is de verzameling beschikbare sessies compleet en kun je ze allemaal terugkijken. Alle video's zijn hier te vinden en je kunt eenvoudig filteren en zoeken om specifieke onderwerpen te vinden.

De video hieronder laat een door Google gemaakte sfeerindruk zien van hoe Google I/O dit jaar was.

Android Wear

Al in maart kondigde Google de speciale Androidversie voor wearables, Android Wear, aan. Deze Androidversie is gemaakt voor het gebruik op kleine schermen, rond of vierkant. Er waren echter nog geen wearables met het nieuwe besturingssysteem verkrijgbaar en ook hadden ontwikkelaars nog niet de mogelijkheden om speciale apps voor het platform te schrijven.

Op Google I/O gaf Google de ontwikkelaars-tools voor Android Wear volledig vrij, waardoor Wear-apps geschreven konden worden. Ook zijn sinds kort de eerste wearables met Android Wear verkrijgbaar, de LG G Watch en de Samsung Gear Live (eind deze maand, begin volgende maand in Nederland en België). De release van de eerste (bijna volledig) ronde smartwatch van Motorola, de Moto 360, laat nog in ieder geval tot september op zich wachten. Wear werkt met toestellen met Android 4.3 en hoger.

Lees meer: Android Wear volledig vrijgegeven, LG G Watch vs Samsung Gear Live

Android Wear connected

Android TV

Google TV, de aangepaste Androidversie voor op televisies was geen succes. Dit komt door meerdere factoren. Ten eerste liet een update van Google TV lang op zich wachten, waardoor de eerste gebruikers pas na een jaar toegang kregen tot de Android Market (nu Google Play Store). Ten tweede was het systeem te ingewikkeld: het haalde volledige Android-applicaties naar de televisie, terwijl dat een tv meer gebruikt wordt om content te consumeren. De derde reden is dat de ondersteuning voor ontwikkelaars onvolledig was: het was een stuk lastiger om voor Google TV te ontwikkelen dan het is voor smartphones en tablets.

Android TV is de tweede poging van Google om de tv met Android te veroveren. Android TV is simpel, ziet er goed uit en biedt alle mogelijkheden die ontwikkelaars verwachten. Daarnaast worden er strakke eisen gesteld aan de hardware waarop Android TV moet draaien, zodat ook games prima zouden moeten draaien op het platform. Google eist van alle hardwarefabrikanten dat ze het standaard-beginscherm van Android TV gebruiken, zodat de Android TV-ervaring op alle apparaten hetzelfde is.

Inmiddels is er een Android TV-box beschikbaar voor ontwikkelaars en verschillende fabrikanten, waaronder Razr, zullen Android TV-set-top-boxen uit gaan brengen. Alle Ultra-HD-televisies van Sony en TPVision (Philips) zullen volgend jaar draaien op Android TV.

Lees meer: Google brengt Android (opnieuw) naar het grote scherm

Android TV

Android Auto

Veel mensen gebruiken Android om te navigeren of om muziek te luisteren in de auto. De interface van Android is echter niet geschikt om te gebruiken tijdens het rijden. Om het gebruik van Android in de auto eenvoudiger te maken, komt Google met een speciale auto-interface. Deze nieuwe interface zal worden weergegeven op het scherm van het in-car-entertainmentsysteem van de auto. Deze heeft onder andere grotere knoppen.

Google kondigde begin dit jaar de Open Automotive Alliance aan die het gebruik van Android in de auto zou moeten vereenvoudigen. Deze groep bedrijven met onder andere Google en verschillende autofabrikanten wilde dat doen op twee manieren. De eerste is nu aangekondigd door Google in de vorm van Android Auto. De tweede is dat Android zelf geschikt moet worden gemaakt als besturingssysteem voor in-car-entertainmentsystemen.

Nog voor het einde van het jaar zouden we de eerste auto's moeten gaan zien die ondersteuning bieden voor Android Auto. Alleen al in de laatste paar maanden zouden 25 nieuwe autofabrikanten hebben aangegeven Android Auto te gaan ondersteunen. De meeste van deze fabrikanten zullen ook het gelijkaardige systeem van Apple, Apple CarPlay, ondersteunen. Alleen auto's die ondersteuning bieden voor Android Auto kunnen de speciale autoweergave laten zien op hun scherm. Of het mogelijk gaat worden om deze weergave op het scherm van het toestel zelf te laten zien, is nog niet duidelijk.

Lees meer: Google brengt Android naar de auto

Android Auto

Android One

Android heeft meer dan 1 miljard actieve gebruikers wereldwijd en dan gaat het nog niet eens om apparaten die geen beschikking hebben over de Google Play Store. Google heeft een nieuw initiatief opgestart om ook de volgende miljard gebruikers te bereiken.

We zien dat de slag om nieuwe gebruikers vooral plaats lijkt te gaan vinden in opkomende markten en ontwikkelingslanden. Nokia bracht bijvoorbeeld de op Android draaiende Nokia X uit, terwijl dat de smartphoneafdeling van het bedrijf op het punt stond om overgenomen te worden door Microsoft dat een eigen mobiele besturingssysteem heeft. Sterker nog: zelfs nu Nokia bij Microsoft hoort, is de Nokia X2 (ook op Android) uitgebracht. Dit is allemaal onderdeel van een strategie om gebruikers die voor het eerst een smartphone krijgen gebruik te laten maken van Microsoft-diensten. Deze vervangen op de Nokia X-toestellen alle Google-diensten als Drive, Gmail en zelfs de Play Store.

Google geeft met Android One tegengas aan dit Microsoft-initiatief. Het bedrijf maakt een lijst met goedgekeurde onderdelen voor budgetsmartphones die kunnen draaien op de nieuwste versie van Android en die een goede gebruikerservaring geven. Deze smartphones zouden al voor minder dan 100 dollar verkrijgbaar moeten zijn en door Google zelf geüpdatet worden. Aangezien deze apparaten op standaard Android draaien, eventueel aangevuld met (verwijderbare) apps van providers, zullen de apparaten snel na het verschijnen van een nieuwe Android-versie geüpdatet kunnen worden.

Lees meer: Google gaat opkomende markten veroveren met goedkope apparaten

Android Work

Op het gebied van zakelijk gebruik en beveiliging heeft Android geen goede naam. Dit komt onder andere doordat Androidtoestellen vaak niet worden geüpdatet door fabrikanten, waardoor gebruikers (ogenschijnlijk) kwetsbaar zijn voor grote beveiligingslekken die vaak al meer dan een jaar geleden zijn ontdekt. Doordat Google Play Services gebruikt, worden beveiligingslekken vaak al snel gedicht en gebruikers op Android 2.2 en hoger hebben toegang tot deze verbeteringen.

Android Work is een initiatief om Android geschikter te maken voor de zakelijke markt. Google was al een tijd bezig met het versterken van de beveiliging van Android door middel van SELinux, een extra veilige versie van Linux (het systeem waarbovenop Android draait. SELinux wordt in Android L nog beter toegepast en er zijn nieuwe zakelijke mogelijkheden bijgekomen.

De kern van de zakelijke verbeteringen is gebaseerd op Samsung KNOX. Dit maakt het onder andere mogelijk om zakelijke apps in een aparte, beveiligde werkomgeving te draaien. Privé-apps kunnen dan niet bij de data vanuit deze beveiligde omgeving. Samsung heeft veel code van KNOX gedoneerd aan het Android Open Source Project, zodat Android als geheel vooruit gaat op het gebied van bruikbaarheid in zakelijke omgevingen. Ook nieuw is dat het mogelijk wordt om toestellen vast te zetten in een bepaalde app. Hiermee wordt Android ook handiger te gebruiken voor appdemonstraties in winkels, in de zogenaamde kiosk-modus. Google gaat speciale beheer-applicaties bieden voor bedrijven en een aantal van de nieuwe zakelijke toepassingen zullen ook naar oudere Androidversies komen. Dit alles moet het principe van BYOD (bring your own device) aantrekkelijker maken met Androidtoestellen.

Lees meer: Gericht op zakelijk gebruik en beveiliging

Android Work

Android L

Google deed tijdens Google I/O 2014 iets nieuws: het bedrijf liet een preview zien van een nieuwe Android-versie. In het verleden heeft Google wel eerder nieuwe functies laten zien, maar nog nooit op deze schaal. De nieuwe versie heeft nog geen echte naam, maar heeft de tijdelijke naam Android L gekregen. Google geeft elke Android versie een naam en de volgende naam begint steeds met de volgende letter van het alfabet. Na KitKat is het dus tijd voor een L-release.

Een (zeer incomplete) previewversie van Android L is beschikbaar voor de Nexus 5 en Nexus 7 (2013) en is bedoeld voor ontwikkelaars om alvast hun apps geschikt te maken voor Android L. De nieuwe versie, die waarschijnlijk Android 5.0 zal worden, wordt in de herfst van dit jaar verwacht. Hieronder zie je de voornaamste vernieuwingen die Google aangekondigd heeft voor Android L.

Lees meer: Alles wat je moet weten over Android L

Sneller met ART

Android L krijgt een nieuwe runtime, ART. Dit is het gedeelte van het besturingssysteem dat applicaties draait. Vanaf het begin van Android draaien applicaties op Dalvik. Deze runtime zet applicatiecode om in code die de processor begrijpt op het moment dat de code nodig is. ART daarentegen zet de code al om bij het installeren. Dit zorgt er voor dat de installatie van apps op ART twee tot drie keer zo lang duurt als op Dalvik, maar dat apps daarna veel sneller worden. In KitKat was er al een experimentele versie van ART te vinden, hier lees je hoe je deze inschakelt.

De versie van ART in Android L is veel efficiënter dan de versie in KitKat. Volgens de ontwikkelaar van de bekende tool Xposed, Rovo89, zijn de versies bijna volledig anders. We weten in ieder geval dat er veel verbeteringen gedaan zijn op het gebied van geheugenbeheer, waardoor de interface van apps er een stuk vloeiender uit zal zien. Alle apps zullen er qua snelheid op vooruit gaan, zonder dat ontwikkelaars hier iets voor hoeven te doen.

Lees meer: Dalvik verdwijnt, ART brengt prestatieverbeteringen

Material Design: Google verfraait uiterlijk Android en web

Met Android L zal Android een nieuw design krijgen. Dit design, onder de naam Material Design, zal gebruikt worden voor Android-apps, maar ook voor websites. Het design is geïnspireerd op dat van echt papier en inkt. Animaties hebben onder meer een inktvlek-patroon en een interface wordt opgebouwd als verschillende lagen papier op elkaar. Hierdoor wekt het systeem de impressie dat er diepte in zit, zonder dat er afleidende 3D-effecten gebruikt worden.

Google zal de richtlijnen van Material ook aanhouden voor al zijn eigen diensten en we zullen dan waarschijnlijk ook op korte termijn Google-diensten gaan zien in deze nieuwe stijl.

Lees meer: Nieuw design met 'Material'

Material design

Project Volta: betere accuduur

Op smartphones is accuduur altijd een groot probleem. Veel smartphones halen het niet eens tot het einde van de dag wanneer deze niet tussendoor even je toestel aan de lader gelegd worden. Android heeft de laatste paar versies een grote slag geslagen op het gebied van snelheid en bruikbaarheid op budgettoestellen, maar de accu was nog altijd een ondergeschoven kindje.

Project Volta brengt verbeteringen op drie manieren naast de verbeteringen die al automatisch bij de overschakeling naar ART gekomen zijn. Ten eerste wordt accugebruik beter gemeten, zodat ontwikkelaars maatregelen kunnen nemen met betrekking tot accugebruik. Ten tweede kunnen ontwikkelaars nu achtergrondtaken als zodanig aanmerken, zodat ze niet per se het toestel 'wakker' hoeven te maken wanneer dat eigenlijk niet nodig is. De derde manier is dat er een power-save-modus toegevoegd is.

Lees meer: Accubesparingen met Project Volta

Betere notificaties en lockscreen-notificaties

Voor Android Wear heeft Google nieuwe notificaties geïntroduceerd. Deze notificaties beslaan bijvoorbeeld meerdere pagina's, of bevatten een 'stapeltje' met notificaties. Voor Android L zijn er nieuwe notificatie-mogelijkheden bijgekomen. Eén ervan is dat ontwikkelaars notificaties kunnen maken voor Android TV. Deze notificaties zijn bijvoorbeeld aanbevelingen voor nieuwe films of muziek.

Ook nieuw zijn de notificaties op het ontgrendelscherm van Android L. Notificaties worden, al naar gelang de privacyinstellingen op jouw toestel, volledig of gedeeltelijk weergegeven op het lockscreen van je telefoon. Verder zijn er zwevende notificaties te zien wanneer je een app of game in volledig scherm bekijkt. Alleen notificaties met een hoge prioriteit worden daar weergegeven. Deze prioriteit is ook één van de nieuwe mogelijkheden van Android L, notificaties worden automatisch gesorteerd, gebaseerd op verschillende factoren.

Lees meer: Uitgebreidere notificaties

Android L notificaties

Niet meer ongewenst gestoord worden met Do-not-disturb-modus

Bij de lancering van Android 4.2 spraken wij over 'het grote trilmysterie': ineens begon je smartphone op Android 4.2 te trillen, ondanks dat je de trilfunctie bij notificaties voor een bepaalde app uitgeschakeld had. Wat bleek? Google had zich bedacht dat alle notificaties die normaal gesproken geluid maakten, maar moesten trillen wanneer je telefoon ingesteld staat op de trilmodus. Niet echt handig dus wanneer je in bed ligt en je telefoon ingesteld hebt op de trilmodus.

Bij Android L is een do-not-disturb-modus toegevoegd. Wanneer je deze ingesteld hebt, kun je voor een bepaalde tijdsduur een melding voor alle notificaties en inkomende gesprekken uitschakelen. Het is hierbij mogelijk om notificaties en gesprekken van bepaalde mensen er wél door te laten komen. Ook is het mogelijk om deze functie op vaste tijdstippen in te schakelen, bijvoorbeeld 's nachts.

Lees meer: Do-not-disturb modus

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk