Google waarschuwt VS voor gevaren Huawei-sancties, Facebook verlaat Huawei

Google waarschuwt VS voor gevaren Huawei-sancties, Facebook verlaat Huawei
Google maakt zich hard voor het behoud van Android op Huawei-telefoons. Volgens Google zou een besturingssysteem van Huawei de nationale veiligheid in gevaar brengen.

Google

Google heeft vorige maand, vanwege strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, de toegang tot het Android-besturingssysteem voor Huawei beperkt. Nu waarschuwt de zoekgigant de Amerikaanse overheid voor het in gevaar brengen van de nationale veiligheid door de sancties tegen Huawei. Dat meldt The Financial Times op basis van bronnen.

Het eigen besturingssysteem voor smartphones zou volgens Google meer fouten bevatten en daardoor een makkelijkere prooi voor kwaadwillenden zijn, waaronder China. Dit aangezien men er geen grip meer op heeft. Zo worden Googles beveiligingsupdates niet meer toegepast.

Het alternatief van Huawei heet vermoedelijk Hongmeng en zou al sinds 2012 in ontwikkeling zijn bij het Chinese bedrijf. Volgens Huawei's CEO Richard Yu is het eigen besturingssysteem onderdeel van plan B mocht Huawei ooit geen toegang meer hebben tot de software van Google en Microsoft.

[readmore articles="199644"]

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro

Facebook

Inmiddels hebben vele bedrijven vanwege de Amerikaanse sancties Huawei de rug toegekeerd zoals Intel, Qualcomm, ARM en Broadcomm. Reuters meldt nu dat de volgende in de rij Facebook is. Toekomstige Huawei- en Honor-telefoons zullen niet standaard meer worden voorzien van de Facebook-app. Instagram, Messenger en WhatsApp vallen hier ook onder.

App-makers sluiten vaker deals met smarthonefabrikanten om hun apps vooraf te installeren. Daarmee vergroten ze hun bereik aangezien gebruikers die apps dan niet meer zelf hoeven te downloaden. We komen dan ook vaak apps als Facebook, Booking.com en diverse games tegen op telefoons.

AppGallery Huawei

AppGallery van Huawei

[readmore articles="199695"]

De Facebook-apps kunnen op nieuwe telefoons wel gewoon via de Play Store worden gedownload. Op nieuwe Huaweitoestellen kunnen deze apps via de appwinkel van Huawei of wellicht een alternatief geïnstalleerd worden.  Op bestaande Huawei- en Honor-telefoons blijven deze apps wel gewoon werken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties