'Google geeft toe dat Assistent soms stiekem je gesprekken opneemt'

'Google geeft toe dat Assistent soms stiekem je gesprekken opneemt'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft aan de Indiase overheid toegegeven dat de de Google Assistent soms gesprekken beluistert en bewaart ook als je niet "Hey Google" hebt uitgesproken. Het is ook al langer bekend dat sommige gesprekken door medewerkers van Google worden beluisterd.

Privacyschandaal rond Google Assistent

Twee jaar geleden kwam de Google Assistent in opspraak omdat Google-medewerkers gesprekken beluisteren van gebruikers die met zijn slimme hulpje praten. Dat doet Google om de kwaliteit van de kunstmatige intelligentie (AI) achter Assistent te verbeteren.

In sommige gevallen ging het ook om gesprekken die per ongeluk zijn opgenomen omdat de Assistent foutief het 'Hey Google'-hotword had verstaan, dat maakte de Belgische omroep VRT toen bekend. Na een onderzoek van de feiten gaf Google gebruikers toen meer controle met nieuwe privacyinstellingen voor de Assistent.

Google opnieuw onder vuur?

Nu loert er mogelijk een volgend privacyschandaal om de hoek. Google heeft volgens bronnen van IndiaToday openlijk aan de Indiase overheid toegegeven dat zij AI-hulpje soms meeluistert en opnames maakt wanneer het hotword niet wordt gebruikt. Het is niet duidelijk of Google daarmee opnieuw verwijst naar situaties waarbij de Assistent foutief het hotword herkent, of dat de Assistent ook op andere momenten opnames maakt.

De Google Nest Hub

De Google Nest Hub

Google kreeg verder van India de kritiek dat het in zijn privacyverklaring van de Assistent niet duidelijk stelt dat medewerkers van het bedrijf de gesprekken van gebruikers beluisteren. Een ander probleem is volgens de Indiase overheid dat Google persoonlijke informatie van gebruikers met derden deelt wanneer het daarvoor de toestemming van gebruikers heeft.

Gerelateerde artikelen

Mogelijk krijgt de uitspraak van Google tegen de Indiase overheid later nog een staartje, en komt er meer duidelijkheid. Je kan opnames van de Assistent altijd zelf verwijderen, en hier bespreken we hoe dat werkt. Maak jij je zorgen vanwege van je privacy als je de Assistent of andere slimme hulpjes gebruikt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk