Google gaat met bezem door de Play Store: meerdere Cleaner-apps verwijderd

Google gaat met bezem door de Play Store: meerdere Cleaner-apps verwijderd

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google haalt de bezem door de Play Store en diverse apps hebben het veld moeten ruimen. Grappig detail: de grote schoonmaak begint met... schoonmaak-apps. Kortom, apps die zeggen dat ze je helpen bij het opruimen van je telefoon, maar die mogelijk vooral ellende bezorgen in de vorm van malware.

SD Maid

Het zijn echt apps die je vooral niet op je telefoon wil hebben en die soms pas na plaatsing in de appwinkel van Google worden voorzien van malware. Apps die Google dus graag weghaalt, zodat ze zo min mogelijk mensen kwaad kunnen doen. Niet schrikken, want er zitten ook vrij bekende namen tussen die het veld moeten ruimen: SD Maid bijvoorbeeld.

Echter vinden de ontwikkelaars van onder andere die app de opruiming onterecht. Specifiek SD Maid zou zijn verwijderd door Stalkerware-beleid, maar op Reddit geven de ontwikkelaars aan dat er niets in hun app zit dat de gebruiker zou stalken of aan de haal zou gaan met de privacy en data van een gebruiker. De code van de app staat zelfs op Github voor iedereen om te bekijken.

Gerelateerde artikelen

Malafide apps in de Play Store

Waarschijnlijk komt het vooral door de omschrijving van de app in de Play Store. Die bevat woorden zoals manipuleren, detecteren, enzovoort. Daarnaast is er meer beleid van Google waardoor apps eerder uit de Play Store worden verwijderd. Zo is er meer focus op bedrieglijk gedrag van een app. En dat betekent onder andere dat er misschien beloftes worden gedaan die niet kloppen, of dat er in de appwinkel een omschrijving staat die belangrijke details over de app mist. Ook als er te weinig uitleg is over de werking van de app kunnen apps om die reden worden verbannen.

Mocht je dus een bepaalde app missen, dan weet je dat dat waarschijnlijk komt door het beleid van Google, of toch echt omdat de app een malafide exemplaar blijkt te zijn.

Wat vind jij, is het goed dat Google hier meer zijn verantwoordelijkheid pakt, of gaat dat te ver?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk