Google Foto’s maakt automatisch back-ups van RAW-beelden

Google Foto’s maakt automatisch back-ups van RAW-beelden

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

RAW-bestanden zijn altijd vrij groot, waardoor er niet altijd even goed mee om wordt gegaan door telefoons. Of apps op telefoons.. Google Foto’s verandert dit nu, want het laat je nu foto’s die je in RAW schiet met de camera opslaan in de cloud. Bovendien tonen ze ook in het grid.

Google Foto's

Google Foto’s informeert je over de nieuwe functie met een kleine melding. We kregen hem zelf nog niet, maar in het Engels is het (via 9to5Google): “New RAW photos will appear in the Photos view and will now be backed up”, kortom: Nieuwe RAW-foto’s verschijnen in het fotogrid en worden nu ook opgeslagen als back-up. Als je nu dus een RAW-kiekje schiet, dan wordt die automatisch naar Google Foto’s overgezet.

Althans, als je hebt aanstaan dat foto’s automatisch uploaden naar Google Foto’s. Dat is wel belangrijk om te weten, want RAW-bestanden zijn vaak vele malen groter dan een gewone foto. Sta je Google Foto’s zelfs toe om op je data back-ups te maken, dan kan dat wel grote gevolgen hebben voor de hoeveelheid MB die je dagelijks hebt om te gebruiken. Een goed moment dus voor wie veel in RAW schiet om te zorgen dat er alleen wanneer het toestel op wifi is wordt geüpload. Of een beter data-abonnement, maar dat kost weer meer geld.

Gerelateerde artikelen

RAW-bestanden

Je herkent RAW-foto’s ook in Google Foto’s, want ze worden voorzien van een klein RAW-labeltje. Je hebt ook een wisselaar erbij waardoor je het kiekje ook als jpg kan bekijken. Handig voor als je hem bijvoorbeeld met anderen wil delen. Je kunt hem als jpg ook exporteren, of ervoor kiezen om alleen de jpg te bewaren. RAW heeft als opties alleen ‘Instellen als hoofdfoto’ en ‘Bewaar alleen deze foto’.

Google Foto’s maakt automatisch back-ups van RAW-beelden

Houd er wel rekening mee dat die grote RAW-bestanden niet alleen op je data invloed kunnen hebben, maar ook op je Google One-abonnement. Daaraan zitten immers ook limieten en die kun je met veel grote foto’s zeker overschrijden. Tot slot ook goed om te weten: op Pixel is de RAW-fotomap, die je vroeger kon vinden in de bibliotheek, verdwenen.

Gebruik jij vaak RAW-bestanden? Laat het nu achter in de reacties.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk