Nieuwe opruimtool in Google Foto's beschikbaar, zo werkt het

Nieuwe opruimtool in Google Foto's beschikbaar, zo werkt het

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De dag dat er een einde aan de gratis opslag in Google Foto's komt, is aangekomen. Google geeft gebruikers van de Foto's-app nu meer mogelijkheden om waardevolle opslagruimte vrij te maken. Zo maak je waardevolle opslagruimte in Google Foto's vrij.

Nieuwe tools om opslagruimte in Google Foto's vrij te maken

In het verlengde van het vrijmaken van opslagruimte komt Google nu met nieuwe tools die je daarbij helpen. Eén daarvan is het opsporen van wazige foto's. Je krijgt de mogelijkheid om deze foto's te bekijken en te verwijderen, zodat ze niet meetellen voor de opslag van in je Google-account. Op dezelfde manier zal de app ook screenshots en grote video's naar boven halen die je misschien niet in de cloud wilt bewaren. De nieuwe opruimtools zijn nu beschikbaar in Google Foto's en je vind ze hier in de app:

 1. Open Google Foto's
 2. Tik op je profielfoto
 3. Tik op Accountopslag

Je kan hier de bovengenoemde bestanden bekijken en desgewenst verwijderen. Je kan hier ook bestanden uit Gmail en Drive opschonen. Die bestanden tellen namelijk ook mee voor je voor je opslagquotum.

Bestanden die je kunt verwijderen om opslagruimte vrij te maken

Bestanden die je kunt verwijderen om opslagruimte vrij te maken

Einde gratis opslag in Google Foto's

Zoals je op Androidworld hebt kunnen lezen, gaat Google vanaf 1 juni niet langer gratis en ongelimiteerd back-ups in Google Foto's aanbieden. Dat betekent dat Google vanaf die dag de 15 GB aan gratis opslag die al met je Google-account komt gebruikt om foto's en video's veilig te stellen in de cloud. Ben je door de 15 GB heen? Dan is het ook gedaan met de back-ups. Hieronder vind je puntsgewijs alle veranderingen voor en na 1 juni.

Voor 1 juni

De volgende items tellen mee voor je opslagquotum:

 • Foto's en video's in oorspronkelijke kwaliteit waarvan een back-up wordt gemaakt in Google Foto's
 • Gmail-berichten en -bijlagen, waaronder de mappen Spam en Prullenbak
 • De meeste bestanden in Google Drive, zoals pdf's, afbeeldingen en video's

Als je je opslagquotum overschrijdt

 • Kun je geen nieuwe bestanden of afbeeldingen meer uploaden naar Google Drive.
 • Kun je geen back-up van foto's en video's in oorspronkelijke kwaliteit maken in Google Foto's.
 • Kun je misschien geen e-mail sturen of ontvangen in Gmail.
 • Kun je nog wel inloggen

Gerelateerde artikelen

Na 1 juni

De volgende extra items tellen mee voor je opslagquotum:

 • Foto's en video's in hoge kwaliteit en in basiskwaliteit waarvan na 1 juni 2021 een back-up wordt gemaakt in Google Foto's. 
 • Bestanden die zijn gemaakt of bewerkt in samenwerkingsapps voor het maken van content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard.Alleen bestanden die na 1 juni 2021 worden gemaakt of bewerkt, tellen mee voor je quotum.Bestanden die vóór 1 juni 2021 geüpload of voor het laatst bewerkt zijn, tellen niet mee voor je quotum.
 • Alleen bestanden die na 1 juni 2021 worden gemaakt of bewerkt, tellen mee voor je quotum.
 • Bestanden die vóór 1 juni 2021 geüpload of voor het laatst bewerkt zijn, tellen niet mee voor je quotum.

Welke stappen moet je nemen?

Via deze link naar Google Foto's kun je bekijken hoe lang je nog met je huidige 15 GB aan opslag kan. Daarnaast kan je kiezen voor één van de volgende twee opties:

 • Opslagruimte vrijmaken: Als eerste is het verstandig om even grote schoonmaak te houden in Google Foto's opslagruimte vrij te maken door foto's te verwijderen. Hier leggen we je uit hoe je dat doet, maar je kan natuurlijk ook de stappen hierboven volgen.  
 • Betaalde cloudopslag vergelijken: Heb je onvoldoende opslagruimte? Dan wordt het tijd om opslag aan te schaffen. Dat kan bij Google zelf, maar uiteraard ook bij de concurrentie. In dit artikel kan je de tarieven van verschillende clouddiensten vergelijken.
 • Gebruik een NAS

Hoeveel opslagruimte heb jij over? Heb je al wat bestanden verwijderd? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk