Straks kunnen Android-camera's foto's bewerken voordat ze zijn gemaakt

Straks kunnen Android-camera's foto's bewerken voordat ze zijn gemaakt

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Computational photography

De ontwikkeling van smartphonefotografie is momenteel dusdanig vergevorderd, dat fabrikanten zich gaan richten op andere gebieden van deze tak. Google doet momenteel veel onderzoek naar 'computational photography', oftewel berekenende fotografie. Deze techniek zorgt ervoor dat beelden door softwareverwerking verbeterd worden. In dit artikel vind je een aantal prachtige voorbeelden van foto's die met een Pixel bij weinig licht zijn gemaakt zijn, en vervolgens nabewerkt met software gebaseerd op computational photography.

Deze ontwikkeling belooft veel goeds, maar Google gaat met de nabewerking nog een stapje verder. Nabewerking wordt straks als het ware 'voorbewerking'.

Foto's bewerken voordat ze zijn gemaakt

Google is samen met wetenschappers van het prestigieuze Amerikaanse MIT, algoritmes aan het ontwikkelen die in staat zijn foto's te bewerken, nog voordat je ze gemaakt hebt. Ook hier komt machine learning weer om de hoek kijken.

Deze software zet het neural network, techniek is gebaseerd op eenzelfde manier waarop onze hersenen informatie verwerken, aan het werk door middel van 5000 foto's. Elk van de 5000 foto's is bewerkt door vijf verschillende fotografen. Zo zijn er foto's waarbij de belichting is aangepast, en foto's waarbij de verzadiging naar beneden is bijgesteld.

Dit neural network kan overigens zo geavanceerd te werk gaan, dat het rekening houdt met de stijl van individuele fotografen. Neem als voorbeeld de app Prisma, die foto's omzet naar het werk van verschillende kunstenaars. Zo kan de camera in je Androidsmartphone straks van tevoren een stijl toepassen op een foto, gebaseerd op je eerdere kiekjes.

In de afbeelding hieronder is links een 12 megapixel-beeld te zien en rechts de bewerkte versie ervan.

Wanneer zien we dit in smartphones?

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze software op huidige of toekomstige smartphones kan draaien. Dat we dus realtime het resultaat van de verbetering in de camera-app zien. Volgens MIT-onderzoekers is de software momenteel even zwaar als de digitale foto zelf, dus dat belooft veel goeds. Daarnaast worden smartphoneprocessors steeds krachtiger en de kwaliteit van beeldsensoren steeds hoger. De kans dat we deze techniek op korte termijn in smartphonecamera's zien, is dan ook aanzienlijk. De Pixel zal hier dan als eerste voor in aanmerking komen.

Via: The Verge

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk