Google gaat samen met de Universiteit van Oregon onderzoek doen naar de invloed van smartphones op onze gezondheid. Onderzoekers van de universiteit gaan hiervoor Google Health Studies gebruiken en kijken naar het digitale welzijn van smartphonegebruikers en naar de impact op onze geestelijke gezondheid. Het onderzoek start over twee dagen en duurt maximaal vier weken.
Inzicht in jouw telefoongebruik
Volwassenen in de Verenigde Staten die beschikken over een Android-smartphone kunnen deelnemen aan het onderzoek. Deze mensen moeten op hun smartphone de Google Health Studies-app installeren, waardoor de onderzoekers een beter beeld krijgen in hoe jij je smartphone gebruikt. Ook zullen de onderzoekers met die app het slaappatroon en andere fysieke activiteiten van de gebruiker kunnen inzien. De data van al deze mensen zal worden geanalyseerd, gedetecteerd en bij elkaar worden gevoegd. Deze app is overigens alleen in de Verenigde Staten te downloaden.
De onderzoekers hopen hiermee inzicht te krijgen in hoe mensen hun smartphone gebruiken. De universiteit én Google beloven dat de data nooit zal worden verkocht, en enkel voor het onderzoek gebruikt zal worden. Ook kun je via de Google Health-app je gegevens zelf beheren en zien wat je deelt. Dr. Nicholas Allen, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Oregon, zegt hier het volgende over: ”De verzamelde gegevens zullen alleen gebruikt worden beheerd volgens strikte regels en enkel voor het onderzoek gebruikt worden.”
Wat zegt Google?
Google zegt in een blogbericht zelf dat ”technologische ontwikkelingen door de geschiedenis zowel voordelen als risico’s met zich meebrengen. We hebben dringend onderzoek nodig om vast te stellen welke gebruikerspatronen worden beïnvloed en welke resultaten wij van tech ervaren. We hebben een onderzoek nodig die zich richt op zowel de voordelen, als de risico’s van technologie.”
Bestaande onderzoeken hierover zijn volgens Google subjectief, te klein en niet representatief. Ook ontbreken in bestaande onderzoeken, volgens Google, bepaalde gedragspatronen welke ”de complexe relatie tussen telefoongebruik en welzijn aan het licht brengen.” Je kunt hierbij denken aan de relatie tussen slaap en schermtijd. Deze gedragspatronen worden, zoals hierboven al eerder genoemd, in dit onderzoek wel onderzocht.
Wat vind jij van het onderzoek? Wat is jouw schermtijd van de afgelopen week geweest? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
De populairste artikelen over Digitaal welzijn
- Smartphoneverslaafd? Zo check je je schermtijd
- Google toont nu je schermtijd in nieuw Digitaal welzijn-widget
- Zo kun je het werkprofiel van jouw Android-telefoon inplannen
- Gebruik de Focusmodus op je mobiel voor minder afleiding
![](/wp-content/uploads/2020/10/Android-telefoons_helpen_bij_vroegtijdige_detectie_aardbevingen-2.jpg)
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Jaja….. Wij van wc-eend…
Hoe meten ze dan je geestelijke gezondheid?
Ik vind zulke studies nuttig, maar dan zou ik als universiteit m’n onderzoek op een langere termijn focussen en ook samenwerken met verschillende universiteiten. Nu is de groep volgens mij te beperkt =1 land en te kort =4 weken. Je krijgt nu enkel een indicatie.
Niet iedere smartphonegebruiker is hetzelfde: ik draag dat ding niet steeds bij mij, het ding komt de slaapkamer niet in etc. Ook heb ik geen smartwatch die met de smartphone gekoppeld is, dus een groot deel van de tijd zou de smartphone niks kunnen meten.
De arts blijft altijd nog nodig