Google en Samsung introduceren Wear: combinatie van Tizen en Wear OS

Google en Samsung introduceren Wear: combinatie van Tizen en Wear OS

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Na maanden van speculaties is het eindelijk zover: Google en Samsung hebben bekendgemaakt dat ze samen inzetten op een nieuw besturingssysteem voor smartwatches. Samsung neemt daarbij afscheid van Tizen, en Google neemt voor dit project afscheid van Wear OS. Onder de noemer 'Wear' introduceren de merken een opvolger die op Samsung-smartwatches en smartwatches van Google-partners gaat draaien.

Tizen en Wear OS

Samsung stapte zeven jaar geleden over van het toenmalige Android Wear naar zijn eigen besturingssysteem voor smartwatches, Tizen. Door de jaren heen ontwikkelde Samsung naar de wens van Galaxy-klanten. Dat er begin dit jaar geruchten oplaaide over de komst van Samsung-smartwatches naar Wear OS, kwam dan ook als een verrassing. Wear OS wordt vaak gezien als een wearable-besturingssysteem dat de 'wensen van klanten' niet kan bijbenen. Wear moet dat gaan veranderen.

Google en Samsung introduceren Wear: combinatie van Tizen en Wear OS

Door samen te werken hebben de fabrikanten de sterke onderdelen van Tizen en Wear OS kunnen verwerken in één besturingssysteem. Wear moet bijvoorbeeld apps tot 30 procent sneller laten opstarten. Daarnaast zijn de onderste lagen van Wear geoptimaliseerd, zodat het batterijverbruik van het besturingssysteem daalt. Het 'unified' platform, moet het verder makkelijker maken voor appontwikkelaars om aan de slag te gaan met een eigen app voor smartwatches. Voortaan hoeft er namelijk nog maar voor een besturingssysteem te worden ontwikkeld.

Snellere Wear-shortcuts

In de basis is Wear dus een geoptimaliseerde variant van Wear OS die op Samsung en Google-partner smartwatches gaat draaien. Naast de onderhuidse aanpassingen, brengt Google ook extra functies naar het platform. Dat begint bij verbeterde shortcuts, die het bijvoorbeeld mogelijk maken om sneller te wisselen naar je vorige app.

Google en Samsung introduceren Wear: combinatie van Tizen en Wear OS

Wear krijgt ook direct toegang tot de Tiles van verschillende ontwikkelaars. Tot voorkort kon enkel Google of de fabrikant van een smartwatch zulke tegels ontwikkelen, daar komt nu dus verandering in. Welke apps deze tegels aanbieden, hangt af van de ontwikkelaars zelf - Google noemt in de aankondiging dat onder andere de apps van Calm, Sleep Cycle en Flo tegels gaan aanbieden op Wear.

Functies van Fitbit-horloges

Na de overname van Fitbit, begint Google alvast met het overzetten van de eerste functies naar Wear. Google begint met functies die het mogelijk maken om je gezondheid gedurende de dag bij te houden. Daarbij zal het Wear-besturingssysteem je ook belonen voor het behalen van gestelde doelen.

Gerelateerde artikelen

Tot slot brengt de Wear-update onder andere nieuwe en verbeterde apps naar het besturingssysteem. Google zegt dat Google Pay een nieuw ontwerp krijgt en beschikbaar komt in 26 nieuwe landen. Verder komt er met de grote update ook een YouTube Music-app beschikbaar, waarmee abonnees lokaal muziek kunnen opslaan op hun Wear aangedreven smartwatch. Apps die voorheen al aanwezig zijn, zoals Strava, Bitmoji en Adidas, krijgen volgens Google later dit jaar een update waarin ze volledig vernieuwd worden. Wat de ontwikkelaars precies gaan veranderen aan hun apps, maakte de zoekgigant niet bekend.

Google en Samsung introduceren Wear: combinatie van Tizen en Wear OS

Uitrol 'later dit jaar'

Samsungs samenwerking met Google moet later dit jaar leiden tot een grote update voor Wear. Google noemt het verschillende malen Wear, maar maakt ook nog gebruik van de term Wear OS. Het is alvast spannend hoe deze samenwerking tussen Google en Samsung zal uitpakken. Wat ook de vraag blijft is hoe Samsung 'Wear' gaat aanpassen voor Galaxy-gebruikers, en of de bestaande Tizen-smartwatches een update krijgen met het Wear-besturingssysteem.

Veel vragen, maar ook veel om naar uit te kijken voor later dit jaar. Wat vind jij van de wijzigingen in Wear OS? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Wear OS by Google (was Android Wear)

Wear OS by Google (was Android Wear)

De Wear OS-app van Google is om smartwatches of andere wearables te beheren. Kan dus ook alleen gebruikt worden in combinatie met een smartwatch of ander devices op ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk