Google en Qualcomm maken 4 jaar updates mogelijk voor telefoons

Google en Qualcomm maken 4 jaar updates mogelijk voor telefoons

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google en Qualcomm hebben samengewerkt aan een project dat voor verschillende chipsets van de fabrikant een langere ondersteuningsperiode mogelijk maakt. Telefoons krijgen na release drie jaar versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates.

Nieuwe updatestrategie

Google pakt op zijn blog uit met een nieuwe strategie voor updates dat het samen met chipmaker Qualcomm voorstelt. De twee bedrijven hebben een manier uitgedokterd die het voor fabrikanten moet mogelijk maken om hun telefoons in theorie veel langer van updates te voorzien. Telefoons kunnen genieten van drie versie-updates en vier jaar lang beveiligingsupdates. Het nieuwe systeem wordt als eerste toegepast voor toestellen met de Qualcomm Snapdragon 888.

Hoge druk voor chipmakers

Met Project Treble maakte Google zijn Android-besturingssysteem modulair waardoor fabrikanten van telefoons het OS framework enkel hoefden te updaten zonder apparaat-specifieke aanpassingen door te voeren. Dat maakte het updateproces dan wel makkelijker voor fabrikanten van telefoons, maar niet voor de chipmakers.

Google schoof namelijk de hete aardappel richting bedrijven als Qualcomm en MediaTek. Zij moesten namelijk zowel de software van hun chipsets bijwerken voor nieuwe telefoons van fabrikanten als voor oude apparaten met dezelfde chipset die een update krijgen. Neem daarbij dat chipmakers verschillende processors bouwen en met verschillende fabrikanten samenwerken.

Google en Qualcomm maken 4 jaar updates mogelijk voor telefoons

Dit schema schetst het oude updateproces voor chipmakers

Drie versies-update, vier jaar beveiliging

Google en Qualcomm hebben het voorbije jaar gewerkt aan een nieuwe methodiek die het voor de chipmaker een stuk eenvoudiger maakt. Qualcomm kan nu dezelfde software-patch gebruiken voor nieuwe telefoons die met een bepaalde chipset uitgebracht worden als oude telefoons die gewoon een update krijgen.

Gerelateerde artikelen

Dit kan de workload voor chipmakers drastisch verminderen terwijl ook, de consument wint. Qualcomm en Google stellen dat het nieuwe systeem zal worden toegepast bij verschillende nieuwe chipsets van Qualcomm, te beginnen bij de Snapdragon 888. Stel dat de oude Pixel 2 uit 2017 van dit systeem had gebruik gemaakt, dan had hij pas dit jaar zijn laatste versie-update voor Android 11 ontvangen. Volgend jaar had de telefoon dan nog beveiligingsupdates ontvangen, vier jaar na release, maar dus geen Android 12.

Google en Qualcomm maken 4 jaar updates mogelijk voor telefoons

Dit schema schets het nieuwe, vereenvoudigde proces

En de smartphonemerken?

Toch is er wel een addertje onder het gras, want uiteraard moeten fabrikanten van telefoons nog steeds gebruikmaken van de verlengde ondersteuning die Qualcomm aanbiedt. Als zij blijven bij een updatebeleid van twee versie-updates en twee jaar lang beveiligingspatches, dan heeft deze verbetering in feite niets uitgehaald.

Gerelateerde artikelen

We gaan dus mogelijk vanaf volgend jaar zien dat sommige fabrikanten bij hun huidige beleid blijven, terwijl anderen een verbeterd updatebeleid zullen voorstellen. Anderzijds betekent dit ook goed nieuws voor een speler als Fairphone. Dat bedrijf is momenteel erg beperkt in zijn keuze van chipset voor nieuwe smartphones, omdat slechts een beperkte selectie van Qualcomm-processors voor lange termijn updates ontvangt. Dat zei de Nederlandse fabrikant dit jaar tegen Androidworld. Met het nieuwe systeem zou er een breder aanbod van processors moeten zijn dat voor lange termijn kan worden ingezet.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk