Google en Apple werken samen om dit grote probleem op te lossen

Google en Apple werken samen om dit grote probleem op te lossen

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De twee techreuzen Google en Apple hebben besloten om de handen ineen te slaan. Het betreft een samenwerking om de veiligheidsproblemen, het misbruik en de ongewenste tracking van trackers aan te pakken.

Wat zijn trackers en wat zijn de problemen?

Zo'n twee jaar geleden kwamen de zogeheten 'trackers' in opmars. Apple bracht toen namelijk zijn Apple AirTag uit. En ja, er waren al eerder fabrikanten die Blutetooth-trackers op de markt brachten - denk aan Tile - maar met de komst van de AirTag kwam de markt in een stroomversnelling. Een tracker is een apparaat dat door middel van Bluetooth of GPS aangeeft waar die zich bevindt. Een tracker is er vaak in de vorm van een soort munt, kaart of vierkant schijfje en kun je bevestigen aan bijvoorbeeld je sleutels en/of portemonnee. Als je deze vervolgens kwijtraakt, kun je via een app - door de trackers - zien waar deze zich bevinden.

Allemaal super handig, het bracht echter ook een aantal problemen met zich mee. Zo hebben ze geleid tot het ontstaan van veiligheidsproblemen, stalking, en ongewenste tracking. Bij dit laatste wordt je gevolgd, terwijl je dit eigenlijk niet wil. Kortom: trackers worden ook misbruikt om achter de locatie van iemand te komen. Google en Apple proberen dit nu samen op te lossen.

Gerelateerde artikelen

Samenwerking Apple en Google

Apple en Google hebben nu samen een systeem ontwikkelt dat je kan waarschuwen als mensen je (ongewenst) proberen te tracken. Het systeem moet de gebruiker in staat stellen om de aanwezigheid van onbekende trackers op te speuren en te ontdekken en waarschuwingen te verzenden via iOS of Android. Het moet tevens een universele standaard worden en beter gaan werken dan enkele maatregelen die fabrikanten zelf al gemaakt hebben.

Apple en Google roepen daarbij ook alle fabrikanten op om samen te werken aan het systeem en er hierdoor voor te zorgen dat de kans op misbruik aanzienlijk verkleind zal gaan worden. Volgens AndroidPolice hebben fabrikanten als Eufy, Tile en Samsung al aangegeven samen te willen gaan werken. Het systeem is nog in ontwikkeling. Aan het eind van dit jaar moet - na de feedback van onder andere fabrikanten - in iOS en Android geïntegreerd kunnen gaan worden.

Google en Apple werken samen om dit grote probleem op te lossen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk