Apple en Motorola
De zaken waren voornamelijk gericht op zogenaamde essentiële patenten in bezit van Motorola Mobility en dus Google en interface-patenten in bezit van Apple. Van beide kanten werden er verliezen geleden in de rechtszaal en bleek een importverbod van beiden kanten erg lastig te verkrijgen. Apple liet ergens halverwege het proces al weten dat het bedrijf al meer dan 23 miljoen euro had uitgegeven aan juridische kosten. Interessant detail is dat Lenovo Motorola Mobility in de nabije toekomst over zal nemen. Daarbij houdt Google het grootste gedeelte van de patenten.
De beide bedrijven laten in een gezamenlijke verklaring weten dat ze alle huidige rechtszaken direct tussen de twee bedrijven laten vallen. Daarnaast zullen ze samen strijden voor een hervorming van een gedeelte van het patentstelsel. Apple en Google laten ook nog weten dat er geen deal gesloten is waarbij de bedrijven gebruik mogen maken van elkaars patentportfolio. Eerder sloot Google wel een dergelijke deal met onder andere Samsung. Welk gedeelte van het patentstelsel de bedrijven willen hervormen en op welke manier de bedrijven dat willen bewerkstelligen is nog niet duidelijk.
Belangrijk in de verklaring van Apple en Google is het woord 'direct': er zijn nog een aantal zaken waarin Google en Apple indirect tegenover elkaar staan. In de rechtszaak tussen Apple en Samsung gaat het onder andere om standaard Android-zaken waarmee inbreuk gemaakt zou worden op Apple-patenten en Apple is onderdeel van het Rockstar-consortium dat verschillende Androidfabrikanten en ook Google zelf heeft aangeklaagd. Deze zaken blijven vooralsnog gewoon op tafel.
Apple en Samsung
De twee grootste smartphonefabrikanten van de wereld, Samsung en Apple, staan al jaren tegenover elkaar in de rechtszaal. De grootste zaak is enigszins vergelijkbaar met die van Motorola en Apple: ook Samsung heeft essentiële patenten die het bedrijf volgens Apple niet tegen een normale prijs wil licenseren. Daartoe is het bedrijf wel verplicht. Aan de andere kant klaagt Apple dat Samsung inbreuk maakt op designpatenten. Daar is Samsung door een Amerikaanse rechter en een jury inderdaad aan schuldig bevonden.
Apple heeft in het grootste gedeelte van de rechtszaken overwinningen behaald ten opzichte van Samsung. Eerder werd Samsung veroordeeld tot het betalen van meer dan 856 miljoen euro aan Apple en begin mei werd Samsung nog opgedragen om 88 miljoen euro te betalen aan het Amerikaanse bedrijf. Apple werd op zijn beurt veroordeeld tot het betalen van een bedrag van iets meer dan een ton, aangezien de patentschending van de kant van Apple niet opzettelijk zou zijn.
Interessant detail in deze zaak is dat Google had aangeboden om de boete van Samsung voor een eventuele schending van een tweetal patenten te betalen. Deze patenten hebben betrekking op functies die standaard in Android te vinden zijn. Uiteindelijk werd Samsung niet schuldig bevonden aan het schenden van deze patenten, een overwinning voor Google en Android in het algemeen. Het lijkt waarschijnlijk dat beide rechtszaken nog een vervolg in de vorm van een hoger beroep zullen gaan krijgen. Aangezien Google en Apple hier dus niet direct tegenover elkaar staan, zullen deze zaken vermoedelijk door blijven lopen.
Google en Rockstar
Het hele Oracle-verhaal is niet de enige bedreiging die Android op dit moment moet doorstaan. In 2013 kocht een groep van bedrijven, genaamd het Rockstar consortium, duizenden patenten van het failliete netwerkbedrijf Nortel. Deze bedrijven betaalden maar liefst 4,5 miljard dollar (bijna 3,3 miljard euro) voor deze patentbundel. Ook Google heeft een bod uitgebracht op deze belangrijke patenten. Rockstar bestaat onder meer uit de belangrijke concurrenten van Google op het gebied van mobiele besturingssystemen, Apple, Microsoft en BlackBerry.
Vorig jaar klaagde het Rockstar consortium onder andere Google, Samsung, HTC en ASUS aan wegens vermeende inbreuk op de patentportfolio van de groep bedrijven. Rockstar probeerde deze rechtszaak te laten verplaatsen van de staat Californië naar Texas, vooral omdat Texas bekend staat om de vele beslissingen ten faveure van patent-houders, maar slaagde daar niet in. De aankomende rechtszaak zal daar dus uitgevochten gaan worden. Interessant detail is dat Androidfabrikant Sony níet is aangeklaagd in dit geval, omdat Sony zelf ook onderdeel uitmaakt van Rockstar en dus medeklager is in de zaak.
Google en Oracle
Naast tegenover Rockstar staat Google ook nog tegenover Oracle in de rechtszaal. Verschillende patenten die slaan op de programmeertaal Java, die onder meer gebruikt wordt voor Android-ontwikkeling, zijn in handen gekomen van Oracle. Dit bedrijf nam in 2010 de originele ontwikkelaar van Java over: Sun Microsystems. De zaak tussen Google en Oracle gaat slechts voor een klein gedeelte over patenten. De meeste patenten waarover Oracle een klacht indiende, worden niet eens meer bekeken aangezien al vast is gesteld dat Google daar geen inbreuk op maakt, of dat de patenten ongeldig zijn.
De rechtszaak tussen Google en Oracle gaat vooral over vermeende copyright-inbreuk van Google, vanwege het feit dat Google bepaalde Java ontwikkelinginterfaces (API’s) van Java gekopieerd heeft. Dat Google dit gedaan heeft, staat vast, maar de vraag is of dit onder het kopieerrecht valt in de Verenigde Staten. In juni 2012 besloot de rechter dat dit niet mogelijk was. Hij stelde vast dat, ondanks dat er wel creatieve elementen in deze interfaces zitten, de commandostructuur een systeem of operatiemethode is. Deze vallen buiten de Amerikaanse copyrightwetten.
Recent werd deze beslissing door een andere rechtbank teruggedraaid. Dit zou wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben voor Android. In de eerste rechtszaak besliste een jury namelijk dat indien het mogelijk is om copyright op ontwikkelingsinterfaces te krijgen, Google inderdaad inbreuk maakte op het kopieerrecht. De vraag is nog wel of er sprake is van 'fair use', daar was de jury het niet over eens. Indien dat het geval is, zal Oracle geen aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding van Google.
Toekomst
Wanneer je leest dat 'Apple en Google de patentstrijd staken', klinkt dat veelbelovend. Het gaat echter alleen om zaken waar beide partijen recht tegenover elkaar staan. Wat een eventuele hervorming van het patentsysteem die de twee techgiganten willen bewerkstelligen zal betekenen en welke invloed dit zal hebben op de andere huidige en aankomende rechtszaken, is vooralsnog afwachten.
Bronnen: Reuters (2), Bloomberg, PCWorld, The Verge, Android Police, ReCode