Emergency Location Service: locatie delen in geval van nood
Volgens Google komt zo’n 70% van de noodoproepen naar alarmnummers als 112 vanaf een mobiel apparaat. Daarbij wordt gebruik gemaakt van locatiebepaling om uit te vinden waarvandaan een melder precies belt. Die locatiebepaling wordt gedaan op basis van de zendmasten die gebruikt worden of van aGPS (assisted GPS). Die eerste bepaling is niet erg precies: de nauwkeurigheid ligt soms op enkele kilometers en die tweede bepaling werkt niet goed binnenshuis.
Met de Emergency Location Service die Google heeft toegevoegd aan Android, wordt gebruik gemaakt van dezelfde locatiebepaling als die beschikbaar is voor Android-apps. Deze maakt gebruik van een combinatie van beschikbare WiFi-netwerken, GPS en zendmasten en biedt een veel preciezere locatiebepaling, ook binnenshuis.
Volgens Google wordt de locatie bij het bellen naar een alarmnummer niet door Google verwerkt en wordt deze alleen doorgegeven aan de meldkamer of centrale. Daarnaast wordt deze functie alleen ingeschakeld wanneer je expliciet een noodoproep naar een alarmnummer als 112 doet.
De providers die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling en het beschikbaar maken van de functie in (momenteel alleen nog) het Verenigd Koninkrijk en Estland, zijn onder meer Vodafone, Three en Tele2.
Beschikbaarheid
Google begint met de uitrol van de Emergency Location Service in het Verenigd Koninkrijk en Estland en zal de dienst daarna, in samenwerking met providers, breder beschikbaar maken. De functie werkt op toestellen met Android 2.3 en hoger en is onderdeel van Google Play services, wat inhoudt dat je zelf geen (toestel)updates hoeft te installeren voordat de Emergency Location Service werkt wanneer deze in ons land beschikbaar komt.
Bron: Google Europe Blog
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Hoe gevoelig is dit betreft oplichterij? Iemand die deze techniek hackt en zodra je hem belt ontvangt hij gegevens over jouw situatie.
Als alle Android toestellen dit standaard kunnen, zonder extra toestemming of actie van de gebruiker. Dan weet je nooit wat de persoon aan de andere kant aan data van jou binnenhaalt.
Goede aanvulling voor digitale dementen!
Heeeeeeeeeeeeeel erg goed!!!!!!
Zal ook zeker bijdragen aan minder valse meldingen
Geen slecht idee, en voor mensen die nu weer gaan zeuren over privacy. Als er iets gebeurt waardoor je niet meer aanspreekbaar bent, maar nog wel 1_1_2 kan bellen, kan dit betekenen dat je nog gered kan worden.