Google legt uit hoe het een donkere modus voor zijn apps heeft ontworpen

Google legt uit hoe het een donkere modus voor zijn apps heeft ontworpen

Donkere modus Google-apps

Dat Google al hun apps aan het omzetten is van spierwit naar donker is een understatement. We zetten laatst al alle Google-apps op een rijtje die momenteel over een donkere modus beschikken. Dit waren in totaal 19 apps. Tel hierbij de donkere modus bij die in Android Q zit (inclusief donkere notificaties) en je merkt een trend.

Toch is een donkere modus niet zomaar gemaakt. Je moet namelijk op een aantal aspecten letten als je witte elementen donker maakt. Google legt op een speciaal gemaakte website uit welke elementen dit zijn en welke keuzes het heeft gemaakt in de donkere modus van Google Foto's, Google Agenda, Google Nieuws en de onlangs uitgebrachte (maar daarna teruggetrokken) donkere modus van Android Auto. De site dient meer als inspiratie voor ontwikkelaars hoe zij een donkere modus het beste voor hun eigen apps kunnen inzetten en niet zozeer voor consumenten. Toch geeft het een inzicht in hoe donkere modi precies zijn ontwikkeld.

Donkere modus Android-apps Google

Als eerste Google Foto's. De achtergrond is bewust donkergrijs gemaakt om de foto's van een persoon meer naar voren te laten komen bij felle kleuren in foto's. De icoontjes zijn in gesatureerde grijstinten uitgevoerd met een blauw afwerking om zo beter zichtbaar te zijn bij deze kleur. Ten slotte is tijdens het bekijken van foto's de achtergrond geheel zwart gemaakt om zo tot een slideshow-effect te komen. Overigens is deze achtergrond met de regulier witte modus van Google Foto's ook gewoon zwart, maar Google noemt het desalniettemin.

Donkere modus Android-apps Google

Bij Google Agenda moet er worden gewerkt met allerlei soorten kleuren waarin afspraken worden weergegeven. Dit levert algauw een kleurrijke boel op. Hierom zijn de kleuren van agenda-afspraken iets aangepast: ze zijn iets minder fel gemaakt en de tinten zijn ook wat minder aanwezig gemaakt. Zo passen agenda-afspraken beter bij de 'kolen-grijze' achtergrond.

Donkere modus Android-apps Google

Bij Google Nieuws loopt Google tegen het probleem aan dat deze app continu nieuwe content bevat, net zoals bij Google Foto's het geval is. Enkel de koppen en de witte tekst zijn hetzelfde. Google wilde het zogenaamde 'pixel bleed' tegengaan. Dit effect krijg je als je witte tekst op een zwarte achtergrond weergeeft. Hierbij ontstaat een te groot contrast van witte tekst op de donkere achtergrond waardoor de letters waziger overkomen. Vergelijk het met het uitsmeren van inkt op een krant, maar dan met de omgekeerde kleuren. Om deze blur tegen te gaan is er ook hier gekozen voor een donkergrijze achtergrond waardoor tekst alsnog goed leesbaar is met minimale 'vibratie' zoals Google het noemt.

Overigens is het goed om te benadrukken dat de gebruikte donkergrijze kleuren niet meer stroom verbruiken dan puur zwart. XDA-Developers deed hier laatst een test mee en kwam tot de conclusie dat het stroomverbruik tussen puur zwart, waarbij de pixels van een OLED-scherm volledig zijn uitgeschakeld, en donkergrijs ongeveer 0,063% verschilt in het voordeel van puur zwart. Kortom, een zeer klein verschil.

Donkere modus Android-apps Google

Ten slotte de onlangs geïntroduceerde donkere modus van Android Auto. Hierbij ligt de nadruk op dat er minder straling naar de bestuurder wordt uitgezonden en dus makkelijker informatie kan worden uitgelezen. Het uiterlijk van de app is verder bewust simpel gehouden om de rijder niet af te leiden. De hierboven beschreven principes van het donkere thema komen ook in de app terug, zoals de donkergrijze kleuren samen met het blauw en het minder fel maken van de overige kleuren om tot een beter geheel te komen.

Gebruik jij het liefste donkere of witte thema's in je apps? Laat het weten in de reacties hieronder.

Android Auto - Google Maps, Media & Messaging
Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor in je auto.  Het systeem werd door Google in 2014 aangekondigd en in 2015 gelanceerd ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties