Corona-bestrijding
Vorige week raakte bekend dat Apple en Google werken aan een tool waarmee 'contact tracing' op telefoons kan kan worden toegepast voor de bestrijding van het coronavirus. Dat is een techniek waarbij je bij besmette personen automatisch nagaat met wie die in contact is geweest. iPhones en Android-toestellen wisselen anonieme gegevens uit met elkaar op een energiezuinige manier via bluetooth. Nu maakt Google bekend hoe het precies alle telefoons wil uitrusten met de functionaliteit.
Google Play Services
Google gaat de Application Programming Interfaces (API's) die het in samenspraak met Apple heeft ontwikkeld, uitrollen via Play Services. Dat weet The Verge. Het grote voordeel van die aanpak is dat updates snel kunnen volgen, want Play Services is een framework dat op de achtergrond wordt bijgewerkt zonder systeemupdates omdat het de basisfunctionaliteiten van Android bevat. Google kan zo ook oudere telefoons bereiken die al lang geen updates meer ontvangen als ze minstens draaien op Android 6.0 Marshmallow. Volgens Google moet contact tracing op systeemniveau werken zodat het op een energie-efficiënte manier kan worden uitgevoerd en het bedrijf vermijdt ook bewust de locatie-functionaliteit van telefoons en kiest daarentegen voor bluetooth.

De eerste fase van het contact tussen twee personen uitgelegd
Zo werkt het
"Als twee mensen dichtbij elkaar komen, zullen hun telefoons anonieme gegevens op dagelijkse basis uitwisselen. Wanneer een individu dan de diagnose van COVID-19 krijgt, dan kan zijn telefoon via de cloud een lijst bereiken van alle mensen met wie hij in contact is geweest", legt Google uit in een mededeling. "Daarnaast gaat de telefoon van een tweede persoon regelmatig een lijst downloaden van alle personen in zijn omgeving die positief hebben getest, en als er een match ontstaat dan krijg je daarvan een melding met het verzoek om contact op te nemen met de gezondheidsinstanties." Volgens Google communiceert je telefoon gedurende twee weken met die van mensen waarmee je in contact bent geweest en nadien worden de uitgewisselde gegevens weer verwijderd.

De tweede fase waarin jouw telefoon verbonden blijft met die van jouw contactpersoon
Hierboven omschreven we al de voordelen van een uitrol van de functie via Google Play Services, maar er is ook een nadeel aan verbonden, want nieuwe telefoons van Huawei en andere Chinese-toestellen gaan niet van de API's gebruik kunnen maken omdat ze zonder Play Services komen. Daarom maakten Google en Apple de software vrij beschikbaar zodat ook die fabrikanten de functionaliteit zelf kunnen implementeren.
Beschikbaarheid
Google en Apple hebben dus een onderliggend framework ontwikkeld voor apps van overheden, maar de bedoeling is dat de technologie ook in een later stadium zelfstandig kan werken via een opt-in-functie in de instellingen van Android en zonder apps van derden. De eerste functionaliteit die communicatie tussen Android- en Apple-telefoons mogelijk maakt voor apps van derden, zal al in mei beschikbaar zijn. We weten dat ook de Nederlandse overheid momenteel op zoek is naar een geschikte app om contact tracing toe te passen.