Google gaat eigen inkomsten uit commissies in de Play Store niet verlagen

Google gaat eigen inkomsten uit commissies in de Play Store niet verlagen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Commissie Google Play Store

Bij de verkoop van apps of in-app aankopen die in de Google Play Store worden gedaan neemt Google een commissie van 30 procent voor zichzelf. Die strategie maakt deel uit van het verdienmodel van Googles applicatiewinkel en ook Apple houdt er precies een even grote commissie op na bij aankopen in de iOS App Store.

Toch stond de commissie die Google int op aankopen de afgelopen tijd ter discussie en dat kwam vooral door een belangrijke app die sinds zijn lancering ontbreekt in de Play Store: Fortnite. Fortnite is een van de populairste spellen van dit moment op pc en spelconsoles en het spel werd deze zomer ook gelanceerd op mobiele apparaten.

Fortnite installeren

De installatie van Fortnite begint op de website van Epic Games

Achterstand

Je kan de game alleen downloaden via een aparte installatie-app die je buiten de Google Play Store moet halen. Ontwikkelaar Epic Games deed dat naar eigen zeggen omdat de kosten voor ontwikkeling niet opwegen tegen de hoge commissie die je betaalt aan de Play Store. De game is wel beschikbaar via de App Store, maar dat komt door het strenge beleid dat Apple voert tegen de installatie van apps die afkomstig zijn van buiten zijn app-winkel. Google zou door het ontbreken van Fortnite in de Play Store momenteel zo'n 50 miljoen euro aan commissie zijn misgelopen.

Google CEO Sundar Pichai heeft recent verkondigd dat Google bewust de commissie voor de Play Store niet zal verlagen. Die boodschap bracht hij nadat Alphabet, het moederbedrijf waar Google deel van uitmaakt, zijn kwartaalcijfers heeft bekend gemaakt. De omzet en winsten van Alphabet overstegen daarbij de verwachtingen van analisten. Toch houdt de Play Store er nog steeds een achterstand na op Apples applicatiewinkel wat inkomsten betreft, al wordt dat verschil wel steeds kleiner.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk