Google Chrome gaat weergave webcontent in apps verzorgen in Android Nougat

Google Chrome gaat weergave webcontent in apps verzorgen in Android Nougat

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Losgekoppeld van systeem

Bij Android 4.4 KitKat koppelde Google de WebView los van het systeem. Deze loskoppeling zorgt er voor dat de WebView kan worden geüpdatet via de Google Play Store. Dat is belangrijk, omdat er continu verbeteringen plaatsvinden op het gebied van de weergave van webcontent.

Deze verbeteringen slaan niet alleen op snelheid en de betere afhandeling van JavaScript-content, maar er komen ook steeds nieuwe functies bij die ontwikkeling voor webontwikkelaars eenvoudiger maken en die nieuwe mogelijkheden toevoegen aan webpagina's. Misschien nog wel belangrijker is dat beveiligingsupdates die betrekking hebben tot het WebView-gedeelte niet hoeven te wachten totdat de fabrikant een update uitbrengt voor een toestel.

Ruimtebesparing

De WebView die momenteel in de Google Play Store te vinden is, wordt automatisch up-to-date gehouden door het systeem en is gebaseerd op Google Chrome. Aangezien Google Chrome voorgeïnstalleerd staat op bijna alle Androidtoestellen, zorgt dat er voor dat er veel code dubbel op Android-toestellen staat, wat weer kostbare ruimte in beslag neemt.

Vanaf Android 7.0 Nougat zal het systeem automatisch gebruik maken van de code van Google Chrome als deze aanwezig is. Zo lang Chrome ingeschakeld is, wordt de losse WebView niet meer geüpdatet. Dat betekent databesparing én meer ruimte om andere apps of bestanden op te slaan.

Het gebruik maken van Chrome voor de weergave van webcontent in een WebView staat los van Chrome Custom Tabs. Deze functie werd vorig jaar door Google geïntroduceerd en laat ontwikkelaars (externe) websites openen in een Chrome-tabblad dat qua kleur en deelmogelijkheden geïntegreerd is in de eigen app. Het voordeel van Custom Tabs is dat gebruikers meteen ingelogd zijn bij diensten als ze dat in de gewone mobiele Chrome-browser ook al waren en dat eventueel opslagen wachtwoorden ook te gebruiken zijn. Dit zal bij het gebruik van Chrome voor WebViews níet geval zijn, omdat de kans op misbruik door kwaadwillende ontwikkelaars dan te groot is.

Beschikbaarheid

De laatste Developer Preview is nu te downloaden op Nexus-apparaten. Later deze zomer zal Google Android 7.0 Nougat officieel lanceren en de nieuwe Android-versie zal vanaf dat moment beschikbaar zijn voor Nexus-apparaten. De update voor veel andere smartphones en tablets zal in de maanden daarna volgen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk