Google-chip Tensor 3 is gelekt: dit kunnen we ervan verwachten

Google-chip Tensor 3 is gelekt: dit kunnen we ervan verwachten

Laura Jenny

door Laura Jenny

We beginnen ons inmiddels af te vragen of er nog wel iets overblijft voor Google om aan te kondigen als de officiële presentatie van de Google Pixel 8 plaatsvindt: nadat er al een video van de Pixel 8 Pro online verscheen, hebben we nu meer vernomen over zijn processor, namelijk de nieuwe Google Tensor 3-chip.

Google Tensor 3

Kamila Wojciechowska heeft vaker Google-lekken en nu is het ook weer raak. Ze heeft enorm veel geplaatst over de nieuwe Tensor 3-chip van Google. Google ontwerpt sinds een paar jaar zijn eigen chips en tot nu toe heeft elke opvolgende Pixel-telefoon een eigen chip: Pixel 6 had een Tensor 1 (het debuut dus), Pixel 7 een Tensor 2 en nu lijken we bij Pixel 8 aan te zijn gekomen bij de derde Tensor-chip.

De GPU is een ARM Immortalis met ray-tracing-ondersteuning (dat zijn realistische visuele vormen) en de chip moet -wat niet geheel verrassend is- vooral goed werken in combinatie met kunstmatige intelligentie. Dat is zo'n beetje alles wat de klok sloeg tijdens Google I/O en hoewel Google laatst heeft gezegd dat het wel zorgvuldig om wil gaan met AI, lijkt het de boel wel flink te willen klaarstomen voor deze enorm populaire vorm van tech. Er zouden ook MTE op zitten van ARM (Memory Tagging Extensions) en die helpen aanvallen op het geheugen te voorkomen.

Prestaties

De chip zou een flinke upgrade moeten worden ten opzichte van de Tensor 2. Qua kernen lijkt het erop dat Google de locatie wil veranderen. De layout wordt nu 1+4+4 en dat is wat anders dan de G2, die 2+2+4 heeft. De grote kern die het allerzwaarste werk moet doen, dat is de Cortex-X3 en de kloksnelheid is 3.0Ghz. Daarachter staat dan een Cortex-A715 met vier midkernen op 2.45GHz. Dat is allemaal flink beter dan wat de G2 te bieden had. De kleine kernen zijn vier Cortex-A510-exemplaren van 2.15GHz. Alles is dus een stuk moderner dan de Cortex-A78 en de Cortex-A55 in de Tensor G2.

Uiteindelijk gaat het erom dat een processor efficiënt werkt en helpt de telefoon goed te laten presteren. Dat geldt ook voor de opslag: er zou meer efficiënte UFS 4.0-opslag mogelijk zijn, die je kunt kennen van de OnePlus 11 en de Galaxy S23 Ultra. Veel veranderingen dus, al blijft de modem er nog vrij van. Die is hetzelfde: Exynos 5300 zoals op de Tensor G2. De nieuwe Google Tensor G3 wordt verwacht in oktober. Het onderdeel zou een 4 nm-chip zijn gemaakt binnen Samsungs proces.

Gerelateerde artikelen

Hoe interessant het ook is: we zijn vooral benieuwd hoe hij presteert in combinatie met de gadget waar hij in wordt geplaatst. Maar goed, nog een paar maanden wachten en we weten er alles van. Wanneer deze chip (of de Pixel 8) wordt aangekondigd is nog onbekend, maar het zal waarschijnlijk oktober worden.

Volg jij het nieuws over processoren op de voet? Wat vind je van deze upgrades? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk