Google-ceo Sunder Pichai wil niet dat apps worden gesideload

Google-ceo Sunder Pichai wil niet dat apps worden gesideload

Laura Jenny

door Laura Jenny

Hoewel de EU het door wet- en regelgeving probeert te organiseren, is de ceo van Google er bepaald niet over te spreken: apps sideloaden. Sideloaden betekent dat je een app op een andere manier op je Android-telefoon zet dan via de Play Store. Dit betekent onder andere dat er bepaalde veiligheidschecks niet zijn gedaan. Maar voor Google betekent het vooral dat het mogelijk inkomsten mist, want het ontvangt dan geen commissie op die apps.

Apps sideloaden

Google is momenteel in meerdere rechtszaken verwikkeld, waaronder eentje met Epic Games over Fortnite. Epic vindt het belachelijk om de hoge commissie te betalen die Google (maar ook Apple) rekent voor alle betalingen die met de app te maken hebben, wanneer deze in de Play Store staat. Google op zijn beurt vindt dat het in zijn recht staat, omdat het onder andere belangrijke veiligheidschecks doet en allerlei zaken faciliteert voor de appmakers (en -gebruikers).

Nu heeft Sunder Pichai, de ceo van Google, zich uitgesproken over sideloaden. Hij zegt: “We willen je niet toestaan om je telefoon volledig te grabbel te gooien. Die apps kunnen malware op je toestel zetten en je veiligheid ernstig in het gedrang brengen.” Logisch dat Google dat zegt: het wil dat alles via de Play Store gaat omdat het daarmee geld verdient en omdat het zo’n beetje de hele distributie van apps binnen Android beheert. Google zegt dat de Play Store een heel veilige plek is voor gebruikers.

Gerelateerde artikelen

600 miljoen malafide apps

Dat klopt echter niet. Kaspersky heeft recent laten weten dat er in 2023 alleen al meer dan 600 miljoen geïnfecteerde apps werden gedownload uit de Play Store. Het is dus echt niet gezegd dat een app uit de appwinkel van Google per se helemaal veilig is. Maar Google is niet alleen in deze volhardendheid over sideloaden: Apple -dat andere bedrijf dat de hele appmarkt beheerst, maar dan op iPhones- zegt dat het Steve Jobs visie was om mensen veilig te houden en daar hoort sideloaden dus niet bij. Op iPhones is het ook niet mogelijk, tenzij je ze jailbreakt. Op Android kun je het wel doen, maar het is niet gebruikelijk en je moet er wat beveiligingsopties voor uitschakelen.

Google heeft het overigens niet verkeerd: een vreemde app downloaden kan inderdaad voor veiligheidsrisico’s zorgen. Echter moet het ook weer niet zijn handen wassen in onschuld, want ook in de Play Store is de veiligheid van apps niet te garanderen. En juist omdat de Play Store het bedrijf zoveel geld oplevert, komen dit soort opmerkingen sowieso toch wat minder oprecht over.

Wat vind jij: maakt Google hier een punt? Deel jouw mening in de comments.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk