Google brengt extra toegankelijkheidsopties naar Maps, Assistent en meer

Google brengt extra toegankelijkheidsopties naar Maps, Assistent en meer

Wesley Akkerman

door Wesley Akkerman

Met een nieuwe reeks aan toegankelijkheidsopties voor populaire apps en diensten, maakt Google de (digitale) wereld net een beetje beter voor iedereen. Google laat weten dat verschillende apps kunnen rekenen op belangrijke updates, die allemaal gericht zijn op mensen met een beperking.

Aanpasbare Routines voor Google Assistent

Onder meer de Google Assistent mag rekenen op extra mogelijkheden. Het onderdeel Routines wordt verder uitgebreid met aanpasbare opties. Zo kunnen gebruikers de grootte van snelkoppelingen op een thuisscherm wijzigen en zelfs een afbeelding toevoegen. Vergelijkbare functies zagen we eerder in Android Blocks.

Bovendien maakt Google Chrome het leven gemakkelijker voor mensen die wel eens typo's maken op mobiele apparaten. Wanneer je een adres invult in de url-balk en je maakt ergens een spelfout, dan corrigeert Google die. Deze optie was eerder beschikbaar op desktop en nu dus ook op mobile. Superhandig voor de mensen met dyslexie, bijvoorbeeld. Of degenen die moeite hebben met lezen an sich.

Daarnaast kunnen eigenaars van een recente Google Pixel rekenen op hulp via de Vergrootglas-app. Mensen met een beperkt of slecht zicht kunnen daardoor toch meer meekrijgen van wat er om hen heen gebeurt. Je kunt de camera op je smartphone gebruiken om bijvoorbeeld teksten of afbeeldingen te vergroten.

Google brengt extra toegankelijkheidsopties naar Maps, Assistent en meer

Nieuwe widgets voor Google Assistent. (Afbeelding: Google)

Reizen met de rolstoel via Google Maps

Voor de app Google Maps heeft Google de meeste onderdelen toegevoegd. Zo is de Lens-optie nu beschikbaar in de app. Daarmee moet het voor blinden en slechtzienden gemakkelijker worden te navigeren met Maps. De software leest namelijk voor wat er op het scherm zichtbaar is. Daardoor zijn bepaalde belangrijke plekken, zoals restaurants en ov-stations, sneller vindbaar.

Eigenaars van bedrijven kunnen voortaan toevoegen aan zowel Maps als Google Zoeken dat ze zelf een beperking hebben of personeel in dienst hebben met een lichamelijke uitdaging. Daarmee worden beperkte mensen meer zichtbaar en dat moet op den duur empowerend werken.

Tot slot vertelt Google Maps vanaf nu ook meer over rolstoeltoegankelijkheid. Zo kunnen mensen die afhankelijk zijn van zo'n rolstoel routes vinden waar ze niet geconfronteerd worden met trappen. Dit komt bovenop de functionaliteit waarmee het mogelijk is een ov-route voor rolstoelgebruikers in te stellen. Uiteraard kunnen mensen die achter een kinderwagen lopen hier ook dankbaar gebruik van maken.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk