Google blokkeerde vorig jaar meer dan 1 miljoen apps uit de Play Store

Google blokkeerde vorig jaar meer dan 1 miljoen apps uit de Play Store

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Vorig jaar heeft Google de installatie van meer dan één miljoen apps in de Play Store geblokkeerd. Dit deed het bedrijf omdat deze apps het Google-beleid schonden. Google geeft in een blog dan ook aan dat het er alles aan doet om Android-gebruikers te beschermen en dat de Google Play Protect goed zijn werk doet.

Play Protect

Met Google Play Protect worden de apps op je toestel regelmatig gecheckt en gescand op schadelijk gedrag. Je kunt deze scan op elk gewenst moment handmatig uitvoeren, maar Google Play Protect scant zelf ook regelmatig. Zo'n scan voert Play Protect uit voordat je een desbetreffende app download, maar ook zolang deze op je toestel geïnstalleerd staan. Mocht er een schadelijke app op je toestel staan, dan zal Play Protect je hierover waarschuwen. Het kan er overigens ook zelf voor zorgen dat apps gedeactiveerd of verwijderd worden. Naast schadelijke apps geeft Play Protect ook meldingen over apps die bepaalde rechten gebruiken welke in strijd zijn is met het beleid voor ontwikkelaars. Om dit allemaal te detecteren maakt Google Play Protect overigens onder andere gebruik van verschillende machine learning-tools, een vorm van kunstmatige intelligentie.

Google blokkeerde vorig jaar meer dan 1 miljoen apps uit de Play Store

1,2 miljoen apps 

Volgens PhoneArena blokkeerde Google Play Protect vorig jaar ongeveer 1,2 miljoen apps. Deze apps schonden het beleid voor ontwikkelaars, vertoonde schadelijk gedrag of andere schadelijke elementen. Google Play Protect heeft er dus voor gezorgd dat deze schadelijke apps niet konden worden gedownload en dat de installatie dus werd voorkomen.

In een blog geeft Google overigens nog meer voorbeelden en stappen die ze genomen hebben om Android-gebruikers te blijven beschermen tegen kwaadwillende apps. In dit blog geeft Google dan ook aan ''er alles aan te doen om Google Play een veilige en vertrouwde plek te houden waar mensen kunnen genieten van de nieuwste Android-apps.''

Gerelateerde artikelen

Nieuwe beveiligingsopties 

Google lanceert onder andere een functie welke ervoor moet zorgen dat er meer informatie beschikbaar komt over hoe apps gegevens van gebruikers beveiligen, delen en gebruiken. Ontwikkelaars moeten vanaf 20 juli dan onder ook (nog) duidelijker aangeven of en waarom hun app gegevens verzamelt, of deze gegevens gedeeld worden met derden én hoe de beveiligingspraktijken van app, denk aan de versleuteling van gegevens, werkt.

Dit alles moet ervoor zorgen dat Play Protect nog beter werkt, en de gebruikers nog beter beschermd worden. Het is in ieder geval goed nieuws dat Google zoveel apps weet te blokkeren, al weet het bedrijf nog niet alles te blokkeren. En daarom is het ook altijd handig om zelf te weten of je smartphone mogelijk zelf virussen of andere vorm van malware heeft. In dit artikel bespreken we hoe je dit het best kunt doen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk