Google beschermt nu oude telefoons tegen ongebruikte apps

Google beschermt nu oude telefoons tegen ongebruikte apps

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google gaat vanaf nu alle verleende toestemmingen verwijderen van ongebruikte apps op oudere smartphones. Zo wil het bedrijf de privacy van gebruikers beschermen. Ontwikkelaars krijgen dan weer de mogelijkheid om indien nodig een uitzondering in hun app te bouwen.

Ongebruikte apps

Het was al langer aangekondigd, maar Google beschermt voortaan telefoons met Android 6 Marshmallow tot en met Android 10 tegen apps die gebruikers al maandenlang niet meer hebben geopend. Voordien bleven zulke apps hun rechten behouden, maar nu trekt Google ze zelf na een paar maanden van inactiviteit in, dat weet Chrome Unboxed.

De nieuwe maatregel maakt deel uit van een Play Store-update en om precies te zijn van de de Play Protect-virusscanner die Android-telefoons beschermd tegen malware in apps. Via de instellingen van Android kan je ook zelf een uitzondering instellen voor bepaalde apps zodat deze nooit de rechten kwijtraken. Of je kan daar je ongebruikte apps bekijken en zelf de rechten intrekken. Dat doe je zo:

  1. Open de Google Play Store
  2. Druk op het profielicoontje van je Google-account
  3. Kies Play Protect
  4. Tik rechtsboven op het instellingenicoontje
  5. Kies Rechten voor niet-gebruikte apps

Uitzonderingen voor apps

En anderzijds zijn er natuurlijk voorbeelden van apps die je zelden of nooit actief opent, maar die juist bedoeld zijn om op de achtergrond te werken. Een voorbeeld is een batterijmonitorapp of sommige recorders van telefoongesprekken. Ontwikkelaars kunnen bij dit soort van apps een uitzondering inbouwen en Google keurt die goed in de Play Store als ze ook gegrond is.

Dat Google uit privacyoverweging automatisch de rechten weghaalt van ongebruikte apps is niet geheel nieuw. De maatregel werd voorgesteld als onderdeel van Android 11 en op telefoons met die Androidversie of een recentere was ze dus al langer beschikbaar. Vind jij het een goede zaak dat Google ook stappen neemt om oudere telefoons te beschermen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Google Play Store? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk